Az előző tanévek E-évkönyveit megtalálják az archívum menüpont alatt.

E - évkönyv 2020/2021.

 

Advent kezdetén (11.30.)

A karácsonyi felkészülést a megszokott közös gyertyagyújtás helyett a gimnazista osztályok most online, az általános iskolások pedig osztálytermükben imádkozva kezdték meg. A járvánnyal terhelt időszak az adventi hagyományt is felborítja, ugyanakkor jó lehetőséget kínál arra, hogy ne csak karácsonyi hangulatra törekedjünk, hanem elsősorban önmagunk jobbá tételével készülődjünk az ünnepre. Igyekezzünk Keresztelő János szavainak megfelelően készíteni és egyengetni az Úr útját, hordani a hegyeket és tölteni a völgyeket, vagyis minél több odafigyeléssel és másoknak minél több segítséget nyújtva megismerni karácsony igazi lényegét.

 

Bolyai hírek (11. 18.)

A népszerű Bolyai csapatversenyt ebben a tanévben online formában hirdették meg. A megszokottól eltérő mód és a mindent bonyolultabbá tévő járványhelyzet azonban sokakat visszariasztott a megméretéstől, amit a körzeti fordulóba nevezett csapatok lényegesen alacsonyabb száma jelez. Iskolánkból is kevesebben indultak, a vállalkozó szellemű négyesek viszont szép eredményeket értek el. A felsősök közül két hetedikes és két nyolcadikos csapat a matematikai és az anyanyelvi versenyen is az élbolyban szerepelt, a gimnazisták mezőnyében pedig a 12.-esek helyezésére lehetünk büszkék. Részletek a „Versenyeredmények” oldalon találhatók.

 

Otthoni tanulás a gimnáziumban (11. 16.)

A koronavírus a középiskolásokat november 11-től országszerte ismét digitális munkarendre kényszerítette. Gimnazistáink megint megtapasztalják ennek lehetőségeit és nehézségeit. Nagyobb önállóságra, kiegyensúlyozott otthoni munkára, több odafigyelésre van szükségük, ugyanakkor nyugodtabban, reggeli csúcsforgalom és állandó maszkviselés nélkül, idejüket szabadabban beosztva, saját tempójuk szerint tanulhatnak, sőt a felújítás kényelmetlenségeit sem kell elviselniük. Reméljük, élnek a lehetőségekkel, hasznukra fordítják a helyzetet, és legfőképpen saját és családjuk egészségét is óvják.

 

Szent Márton nyomában (11.11.)

A Márton-nap hagyományos közösségi alkalom az alsó tagozatosok számára, és gyakran az óvodásokat is bevonják. Hangulatos felvonulásuk során lámpásokkal járják be a környéket, fényt visznek a besötétedett utcákra és szívekbe. De nem csupán Szent Márton irgalmas szeretetére irányítják a figyelmet, hanem az emléknapjához kötődő népszokásokat is felidézik. Az egyre sötétebb járványhelyzetben még nagyobb szükségünk van a pislákoló fények reményére és a Márton-napi hagyományok derűjére. Felvonulást ugyan nem lehet tartani, de mindegyik osztály felidézte a szent legendáit és példaadó életének máig ható üzenetét, melyet a negyedikesek képkiállítással is megjelenítettek.

martonnap00001.jpg

 

Ötvenhat emlékezete (10. 22.)

A hagyományos közös iskolai rendezvény helyett ötvenhatos megemlékezésünket is osztálykeretben tartottuk, így elkerülhettük, hogy zárt térben sokan gyűljünk össze. Az osztályok egy része kerületi vagy más budapesti emlékhelyeket keresett fel, mások az iskolaépületben idézték fel a hatvannégy évvel ezelőtti októbert. Dokumentumrészletek, kisfilmek, irodalmi alkotások, illetve az ötvenhatos helyszíneknél elhelyezett virágok, koszorúk és mécsesek segítségével elevenítették fel a forradalom résztvevőinek emlékét.

 

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért (10. 19.)

Harmadik éve csatlakozunk az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért az egységért és a békéért elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet világszerte a szentolvasó hónapjában, október 18-án rendeznek meg. Idén ez a nap vasárnapra esett, így az iskolákban 19-én, hétfőn, helyi idő szerint 9 órakor mondták az egységre figyelmeztető közös imát, amelybe a távolságtartás jegyében mi most külön tantermekben, osztályonként kapcsolódtunk be. Bár a rózsafüzértől rendszerint idegenkednek a gyerekek, a járvány idején Szűz Mária közbenjárását kérő világméretű fohász alighanem mégis megérintette mindannyiunk szívét.Egymillió gyermek imádkozik a békéért                                    forrás:vaticannews.va

 

Megemlékezés az aradi vértanúkról (10. 06.)

Az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtábornok emlékét idézték diákjaink az esemény 171. évfordulóján. A felsősök és a gimnazisták a hétfő reggeli osztályfőnöki órán osztályonként, mécsest gyújtva elevenítették fel a kivégzettek nevét és sorsát, valamint híres utolsó mondataikból néhány idézetet. Az alsós osztályok pedig kedden, az emléknapon, zászlókkal, virágokkal és a forradalomról szóló elbeszélésekkel emlékeztek meg történelmünk híres alakjairól.

 

Állatok világnapja (10. 05.)

A teremtett világ védelme korunk egyik legfontosabb globális kérdése, melynek leghitelesebb szószólója Ferenc pápa. Névválasztása Assisi Szent Ferencet idézi, aki a Teremtő által alkotott földi létezők és az ember testvéri kapcsolatát hirdette, és ezért az utókor az állatok és a természet védőszentjeként tiszteli. Nem véletlen, hogy az állatok világnapját éppen az ő halálának évfordulóján, október 4-én ünnepli a világ. Mi is minden évben felidézzük ezt az emléknapot. Kisállatokat idén nem hozhattak be diákjaink, ezért most kedvenceikről készült fényképek segítségével mutathatták meg az állatok iránti elkötelezettségüket és szeretetüket. A képek honlapunkon tekinthetők meg.

11

 

A magyar népmese napja (10. 03.)

Az építkezés miatt helyenként hadiállapotra emlékeztető iskolaépületben vidám, színes szigetet jelent az alsós folyosó, ahol illusztrációkból készült kiállítás köszönti a magyar népmese napját. A Benedek Elek születésnapjához, szeptember 30-hoz kötődő emléknapon az osztályok magyar népmesékhez készítettek rajzokat, amelyekből többrészes képregényeket állítottak ki. Ezután a gyerekeknek kellett felismerniük a történeteket, és a legtöbb jó megoldással szolgálókat évfolyamonként díjazták. Bár a járvány miatt az osztályok most nem keveredhetnek, az ötletes mesetárlat mégis összehozta őket.


mesenap

 

A Szent József-túra idei üzenete (09. 27.)

Hagyományosan szeptember utolsó péntekén rendezzük meg a Szent József-túrát, amelyen az iskola összes tanulója és pedagógusa részt vesz. Olyan helyszíneket keresünk fel, amelyek meghatározó szerepet játszottak vagy játszanak a magyar keresztény művelődésben. Idén a járványügyi intézkedéseknek megfelelően elmaradt a megmozdulás, de üzenete ezért talán még jelentőségteljesebb: hitben és közösségben összetartozunk. Ez a tudat adhat erőt számunkra a vírusveszéllyel és felújítási nehézségekkel terhelt idei tanévben.

 

A „kis lépések művészete (09. 20.)

A szülői értekezleteken tájékoztattuk a szülőket első féléves terveinkről, de máris módosítanunk kellett azokat. A rendelkezéseknek megfelelően lemondtunk minden fontosabb programot, és kötelezővé tettük a nagyobbak számára az egész napos maszkviselést. A közösségi nevelés tere az iskolai és osztályprogramokról a tanítási órákra és a szünetekre szűkült, ez a változás mégis fontos lehetőségeket kínál. Felfigyelhetünk a kis lépések erejére. Gyakrabban hívhatjuk fel tanítványaink figyelmét egymás iránti felelősségünkre, a közösség érdekében vállalt kényelmetlenségek hasznára, és saját példamutatásunk szerepe bennünk is jobban tudatosul. Saint-Exupéryvel együtt így fohászkodunk: „Taníts meg a kis lépések művészetére!

 

Kockázatok és újratervezések küszöbén (09. 01.)

A digitális munkarenddel való megismerkedés után már nem lepődünk meg a változásokon. A koronavírus-járvány újbóli fellobbanása a hagyományok és megszokások nyugalma helyett rugalmas újratervezésekre kényszeríti az iskolákat. Az intézményünk honlapján megjelent egyre újabb tanévkezdő információk is jelezték, naponta kell átalakítanunk terveinket. Így a közös Veni Sancte szentmise és évnyitó ünnep helyett az osztályokban elmondott évkezdő áldással kezdtük a tanévet, ünneplő ruha helyett fertőtlenítő és maszk kíséretében, háttérben az elindult építkezés és munkagépek zajával. E bizonytalanságban talán mégis nyitottabb szívvel kérjük a Szentlelket, adjon erőt és türelmet az előttünk álló tanév kockázatainak elviseléséhez, és kellő bölcsességet a szükséges újratervezésekhez.