Az előző tanévek E-évkönyveit megtalálják az archívum menüpont alatt.

E - évkönyv 2021/2022.

 

Október hatodika (10.06.)

Bús, esős őszi reggelen emlékezett meg az iskola az aradi tizenháromról. A tizedikesek rádióban elhangzó rövid műsora a vértanúk utolsó mondatait idézte fel. Bár a technika ördöge eleinte nem kímélte a felolvasókat, az osztályokban meggyújtott mécsesek fényénél mégis megelevenedett a kivégzettek áldozata.

 

aradimegemlekezes00001.png

 

Az állatok világnapja (10.06.)

Assisi Szent Ferenc emléknapjához kötődik az állatok világnapja, amelynek keretében iskolánk mindig hangsúlyozza a természet és az állatvilág iránti felelősségünket és szeretetünket. Az alsó tagozat ebből az alkalomból szeptember 27-ére szervezett olyan ismeretterjesztő előadást, amelyen a gyerekek legnagyobb örömére élő állatok – egér, patkány, görény, nyest, róka és kutya – is láthatók voltak. A felsősök és a gimnazisták a világnapon, október 4-én „állatkereső” játék segítségével fordultak az élővilág felé. Az iskola különböző pontjain elhelyezett állatképeket kellett megtalálniuk és a rájuk vonatkozó kérdéseket megválaszolniuk.  A jó megfejtésekkel nem csupán a természettel kapcsolatos tudásuk gazdagodott, hanem édes jutalmakban is részesültek.

05

 

Óvodai látogatás (10.05.)

Akik az iskolában „kis elsősök”, az óvodában már „öregdiákok”. Most ezt a helyzetet élték át az első osztályosok, amikor visszalátogattak az Ezüsthegy utcába. Vitték a táskájukat is, és saját régi csoportjukban elbüszkélkedhettek sokféle felszerelésükkel. Az ovisokkal közös tízórai és az udvari játék idejére ezután átmenetileg újra kicsik lehettek, majd felszabadultan örülhettek az óvodásoktól kapott meglepetésnek is.

 01

Mese” projekthét (10.05.)

Alsós hagyomány, hogy szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján, a magyar népmese napján a tanítók „mesés” programot szerveznek a gyerekeknek. Idén egész hetet szenteltek az írónak és Kacor király című kedvelt történetének. A kisdiákok mesehallgatás, diafilmnézés, kreatív, új befejezés, rejtvényfejtés, színezés és más csoportos feladatok segítségével mélyedtek el a műben és a népmesék csodálatos világában.

 IMG 20211004 122604

 

Matematikus medvéink a Gellért-hegyen (09.30.)

Ebben a tanévben szeptember 25-én, kora őszi napsütéses kirándulóidőben rendezték meg a hagyományos Medve Szabadtéri Matekversenyt, amelyen laza keretei és csapatépítő vidámsága miatt szívesen vesznek részt diákjaink. A megméretés budapesti helyszíne mindig a Gellért-hegy, ahol a csapatoknak állomásról állomásra vándorolva kell megoldaniuk matematikai feladványokat. Az idei fejtörős kiránduláson ötödikes „medvebocsaink” a bronzmedve szintig jutottak, a kilencedikes „nagymedvék” pedig ezüstmedve fokozatot értek el. Az ő eredményükre különösen büszkék lehetünk, mert korosztályukban a harmadik helyezést érték el.

medvematek200001   medvematek200002

 

Előtérben a régészet (09.30.)

A 11.-es történelem fakultációs csoport szeptember 24-én a régészettel ismerkedett közelebbről. A szentendrei Ferenczy Múzeumba látogattak el, ahol részt vettek Laszlovszky József professzor a muhi csata régészeti leleteiről tartott előadásán, majd egy archeológiai projekteket bemutató kiállítást tekintettek meg. Történelmi érdeklődésüket bizonyára megerősítette a közvetlen élmény.

 

torifaktosok00001.png

 

Jöjj, Szentlélek Úristen (09. 05.)

A tavalyi szokatlan évkezdéssel ellentétben idén újra közös ünnepléssel indíthattuk a tanévet. Két alkalommal is segítségül hívtuk a Szentlelket. Először a szeptember elseji Veni Sancte szentmisén szűk iskolai körben fohászkodtunk kegyelmeiért, majd négy nappal később, vasárnap, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitómiséjén sokezer katolikus hívővel együtt kértük, hogy járjon át mindannyiunkat a Lélek. A Hősök terén rendezett szertartás ugyanis a budapesti katolikus iskolák évnyitója is volt egyben, amely nemcsak a tanév lehetőségeire, hanem az egész keresztény közösség összetartozására is ráirányította a figyelmet.

 

hosoktere nek200002