mm91Iskolánk jogelődje, a Mustármag Ökumenikus Keresztény Iskola 1991-ben kezdte meg működését. Az iskolaalapítás 1989 tavaszán kezdett megvalósulni, amikor Lakner Zoltán tanár javaslatára Keresztény Iskolabizottság alakult. „…Az akkori társadalmi vitát, az aláírásgyűjtéssel járó fárasztó munkát és mindennemű szervezési feladatot óbudai keresztény/keresztyén polgárok vitték végig, még az elvtársi rendszerben. Ezzel, abban a forrongó időben, magukra véve annak terhét, hogy egy esetleges visszarendeződés esetén talaj nélküli tanárokká, értelmiségiekké válhatnak. (…) Gyűltek az aláírások. Az ívek fejléce, aláírói számára, azt az óhajt fejezte ki, miszerint szeretnék gyermeküket keresztény óvodába, iskolába járatni.„ 1991. március 14-én az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jóváhagyta a Mustármag Ökumenikus Keresztény Iskola első négy évfolyamának szeptemberi évkezdését, így szeptemberben - szerény költségvetési, személyi és tárgyi lehetőségekkel megkezdődött a tanítás az alsó tagozaton. Egy évvel később beindult a felső tagozat is, majd 1994 szeptemberében a gimnáziumi képzés. (Az idézetek részletek az iskola egykori igazgatójának, Vitéz Gyulának, a Mustármag húsz éve címmel, az interneten 2011. február 22-én megjelent írásából.)

mm96Az időközben végbement törvényi változások kapcsán az iskola csak úgy maradhatott meg keresztény iskolának, ha valamelyik egyház átveszi az önkormányzati fenntartásból. Ennek eredményeként az 1996. április 3-án kelt Alapító Okirat szerint az intézmény fenntartását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vette át, a neve Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lett. A megújuló intézmény alapfeladatát az alábbiakban határozta meg: „a III. kerület lakosság igényeinek megfelelően a gyermekek keresztény szellemű alap- és középfokú oktatása és nevelése. Az intézmény megtartja eddigi ökumenikus hagyományait, pedagógiai célkitűzéseit és jó szívvel fogadja pedagógusai és tanulói közé az iskola és óvoda értékrendjét elfogadó más történelmi egyház tagjait”.

Az Alapító Okirattal egyidejűleg dr. Paskai László bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke, Tarlós István, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának polgármestere, valamint Antal János, a Szent József Plébánia plébánosa Közoktatási Megállapodást kötött.

Az intézmény 3 épületben működött az óvoda a III. kerület Ezüsthegy u. 70. sz alatt, az alsó tagozat a III. kerület Víziorgona u. 1. sz. alatt, ezeket az ingatlanokat 99 évre ingyenes használatba adta III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Szent József Plébániának. A felső tagozat és a gimnázium a III. kerület Templom u. 5. sz. alatt a Szent József Plébánia tulajdonában lévő épületben működött.

mm162005 tavaszán jelentős beruházással az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskola Főhatóságának nagylelkű anyagi támogatásával beépült a Templom u. 5. sz. alatti épület tetőtere. A kialakított 5 tanterem, 2 szertár, orvosi rendelő és egy szép tágas aula lehetővé tette, hogy egy épületben helyezzük el iskolánk 12 évfolyamát és az így feleslegessé vált Víziorgona utcai épületet visszakerült a III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának használatába.

08 Ksz logo szinesA törvény előírja, hogy az intézmény olyan nevet használjon, amely elősegíti az intézmény azonosítását, segíti az esetleges különbségek (pl. felekezeti hovatartozás) pontosítását. Lehetőséget ad arra, hogy az intézmény olyan nevet válasszon, amely kifejezi pedagógiai céljait, nevelési elveit. Éppen ezért  2016. szeptember 1-jén - Jézus Krisztus földi édesapjának oltalmába ajánlva intézményünket - Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium néven kezdtük meg az új tanévet.