Óvodáinkról röviden

 

IMG 7130Egyik tagintézményünk, a Békásmegyeri Szent József Óvoda épülete Békásmegyer-Ófaluban családi házak között helyezkedik el. A hétvenes években épült épületet 1991-ben kapta használatba az intézmény az Önkormányzattól. Az épület egy kalsszikus, vasbeton panelekből épített "panelház", amit egy könnyűszerkezetes tető fed. 2022-2024 között több lépcsőben teljes körűen felújítatta, majd tornateremmel bővítette a Főegyházmgye. Az épületet egy nagy fákkal borított kert két udvarrésszel (az épület előtt és mögött) veszi körül. Az óvodában négy,  vegyes életkorú csoportban folyik a gyermekek nevelése.

JP bejaratA másik tagintézményünk, a Budakalászi Jó Pásztor Óvoda Budakalászon, a Szent Kereszt felmagasztalása templom közvetlen szomszédságában található. Az egykori Vasút sori Óvodát 2017-ben záratta be az önkormányat, majd az épületet elbontották és anyagi forrás hiányában a telek néhány éven keresztül üresen állt. A Főegyházmegyével kötött megállapodás után, az önkormányzat által használatba adott telken 2022-ben indult meg egy új épület kialakítása a Főegyházmegye finanszírozásában. A modern technológiákkal felszerelt épületet 2024. elején vehettük teljeskörűen birtokba. Az óvodában vegyes életkorú csoportban folyik a gyermekek nevelése.

A nevelési év feladatai az egyházi évre épülnek, az ünnepekhez kapcsolódó népszokások és kézművességek átszövik mindennapi tevékenységeinket is. Ünnepeink: a szüreti mulatság, a keresztelő, a lakodalmas játék, a vásárosjáték, a karácsony, a farsang, az anyák napja, az évzáró és a nagycsoportosok búcsúztatása a családok és az óvodák közös ünnepe. Lucázással, betlehemessel és Gergely-járással a "Szent Józsefes" iskolások szereznek örömet óvodásainknak. Ilyenkor mindannyiunknak nagy öröm viszontlátni régi óvodásainkat. Októberben új kiscsoportosaink első útja a templomokba vezet, az első közös befogadó áhítatokra, szentmisékre. A templomban részesülünk a Balázs-áldásban, és itt hamvazkodunk. Az év során a plébános atyák a területükön lévő óvodáinkban többször meglátogatnak minket, velünk imádkoznak az adventi és böjti időszakban, Vízkeresztkor megáldják óvodákat. A nagyhéten csoportonként megjelenítik a gyerekek az Utolsó vacsorát, melyen a böjt alatt gyűjtött „jóságliszt”-ből sütött kalácsot osztják szét egymás között. A nagyhéten minden csoport keresztutat jár a templomukban, vagy a templomkertjükben. Az év végén a családokkal közösen szentmisében adunk hálát az elmúlt évért.

  Az ünnepek előtti közös készülődésbe a szülőket is bevonjuk. Adventben szülőkkel, gyerekekkel közösen készítünk adventi koszorút, karácsonyi díszeket, és mézeskalácsot is sütünk. Szülők, családok aktív segítségével végezzük az őszi és tavaszi kerti munkákat.