Képtalálat a következőre: „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat logo”Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által kiírt 2017. évi
„Kulturális intézmények és emlékhelyek látogatásának támogatása” című pályázata

 

Elnyert összeg: 75.450,-Ft

Beszámoló a pályázati program megvalósulásáról:

A 2017/2018-as tanévben is szerveztünk gimnáziumi diákjaink számára múzeumlátogatást. Idén a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont és a Terror Háza Múzeum megnézése volt a cél. Ezek a látogatások segítettek bennünket abban, hogy tanulóinkkal láttassuk, érzékeltessük múltunkat. A Holokauszt Emlékközpont látogatásának a Wallenberg-nap adott aktualitást (október 5.), a Terror Háza Múzeum látogatásának okát az ’56-os forradalom és szabadságharc adta.

 Holokauszt emlékközpont:

Összesen: 52 tanuló (10-12. évfolyamokból) és 6 felnőtt

terr

A 10. és a 11. évfolyam tanuló tanulói a „Gyereksorsok a Holocaust alatt” című tematikus múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt csoportonként. A foglakozás keretében dokumentumfilm vetítésére, érzékenyítő beszélgetésre, valamint a témával kapcsolatos filmvetítésre került sor. 
A másik csoportunk az „Embermentők” tematikus múzeumpedagógiai foglalkozás keretében érzékenyítő beszélgetésen, játékos feladatok megoldásán keresztül ismerhette meg közelről a vészkorszak hőseit. Ezen csoportunk már tanulmányai keretibe igazán hatékonyan tudta elhelyezni a hallott és látott információkat.Természetesen mindhárom csoportunk meglátogatta a múzeum állandó kiállítását is. A gyerekekben mély megütközést, fájdalmat váltottak ki a látottak.

 A Terror Háza Múzeum

9. évfolyam 25 tanuló és 2 pedagógus

Az osztály először kereste fel a múzeumot, ahol tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatás volt a program. (A tavalyi tanévben a diákok többsége 8. évfolyamosként ugyanezen pályázat keretében a Holocaust emlékközpontban volt.) A gyerekek a 8. osztályban tanulták ezt az időszakot, és az osztályfőnök nagy meglepetésére és örömére egészen pontos emlékekkel rendelkeztek a tanultakból.

Természetesen a múzeum kiváló környezete és kialakítása mély benyomást gyakorolt rájuk. Az alumínium szoba kifejezetten aktív beszélgetésre sarkallta őket, de a pincék helységei is mély hatást gyakoroltak a gyerekekre.

Horváthné Diósi Viktória
történelem szakos pedagógus