Európai Uniós beruházás - napelemes projektnapelem

A Mustármag Keresztény* Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium  sikerrel pályázott az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerében „A megújuló energiahordozó-felhasználás növelése” tárgyú, KMOP-3.3.3.-13-2. kódszámú kiírásra. A "Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületére napelemes rendszer telepítése" című  (KMOP-3.3.3-13-2-2013-0031 azonosítási számú) projekt keretében az intézmény 85,000 %-os támogatásintenzitás mellett 17 934 813 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az Új Széchenyi Terv e pályázatának célja, hogy a környezetet kevésbé terhelő, megújuló energiaforráson alapuló energiatermelést ösztönözzön. Intézményünk fontosnak tartja a környezettudatos nevelést. Diákjaink számára is szeretnénk példát mutatni azzal, hogy lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk csökkenteni az épületeink energiafelhasználását, elősegítve ezzel azok környezetbarát működését. Az elnyert, európai uniós támogatásból megvalósult beruházás éppen ezért környezetvédelmi szempontból kiemelkedő, mivel az energia megtermelése során a környezetterhelés nagy mértékben csökken. Természetesen nem elhanyagolható a rendszer működése kapcsán a költségmegtakarítás mértéke sem. 

A közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező épületeinkre összesen 23,52 kWp összteljesítményű áramtermelő napelemes rendszer tervezését és telepítését valósította meg. A rendszer úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, amely a villamos közüzemi hálózatra csatlakozik, folyamatos üzemű és teljesen automatikus működésű. Lényege, hogy a Nap sugárzását fényelektromos jelenség segítségével villamos energiává alakítja át, amit saját fogyasztásra termel meg.

 

*az intézményünk előző neve