E - évkönyv 2016/2017.

Mozilátogatás (2017.05.10.)

Május 10-én iskolánk 7., 8. és 10. osztályos diákjaival közösen megnéztük Dr. Olofsson Placid atyáról, GULAG-túlélőről szóló filmet. Hogyan lehet túlélni a Gulágot és derűsnek maradni? - többek között ezt a kérdést tette fel a film a nézőnek. Placid atya bencés szerzetes élettörténete, stílusa és humora magával ragadó volt: diákok és tanárok is egyaránt érdeklődéssel figyelték a közel két órás filmet. A filmből nemcsak a korabeli történelem egy szeletét ismerhettük meg, hanem a túlélés négy elvét is, amelyek segítségével Placid atya a borzalmak idején is megőrizte önmagát, sőt példamutató derűjét is. Placid atya élete, története és mindaz, amit a filmből láttunk hatalmas életigenlésre ösztönöz minket. A filmvetítésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban került sor, ez többeknek külön élmény volt, hiszen először jártak az impozáns épületben.

Színházlátogatás (2017.05.10.)

11. osztályosaink május 10-én Arthur Miller Az ügynök halála című darabját nézték meg a Városmajori Színpadon az Örkény Színház előadásában. Egybehangzó véleményük, hogy elgondolkodtató, élvezetes estében volt részük.

Ballagás (2017.05.05.)

Május 5-én, pénteken tartottuk a ballagást, amikor végzős gimnazistáink egy szál virággal, énekelve körbejárták az iskolaépületet, ezzel búcsúzva tanáraiktól és az iskola tanulóitól. A szüleik, rokonaik a tornateremben várták a ballagókat, akik itt kapták meg a csokrokat, lufikat, majd énekelve, diáktársaik sorfala mellett folytatták az útjukat a templomba. A misét Forgács Alajos pápai káplán, protonotárius kanonok, h. esperes mutatta be, aki 1997 és 2001 között plébános volt a békásmegyeri Szent József Plébánián. A misét követte a rövid ünnepség, amelyben először a diáktársak nevében Pálvölgyi Dorottya és Körmendi Péter 11. osztályos tanulók búcsúztak a 12. osztályosoktól, majd a végzősök nevében Tóth Kata mondott köszönetet szüleiknek, tanáraiknak. Az ünnepség Hajna Ákos igazgató úr beszédével zárult, amelyben felkérte a 12. osztályosokat, hogy a hagyományokhoz hűen kössék fel az osztályt jelképező szalagot az iskolazászlóra. 

 ballagás 2017

Kiállítás-látogatás (2017.04.26-27.)

Áprilisban a 10. és a 11. évfolyamos tanulók megnézték a Köztes Átmenetek című kiállítást a KÖKI Terminál 2. emeleti kiállítótermében. A diákokat kísérő vezette végig a fiatalok drogfogyasztásával, a függőséghez vezető és az abból kivezető úttal foglalkozó termeken. A programon a bemutatott anyagnál sokkal érdekesebb, lényegesebb volt a kísérő által vezetett beszélgetés.

Köztes Átmenetek drog

Rendezvények a költészet napja alkalmából (2017.04.10-11.)

Április 10-én rendeztük meg a felső tagozatosok és a gimnazisták hagyományos iskolai versmondó versenyét.  Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából idén a költő verseiből választottak versenyzőink. A legtöbben az 5. és a 6. osztályból jelentkeztek, és a zsűri Mazák Eszter (5. oszt.) versmondását ítélte a legjobbnak. Másnap, április 11-én nyílt meg a szintén hagyományos verskiállítás az aulában. Ezen tanulóink - ajánlott és szabadon választott - versekhez készített illusztrációi tekinthetők meg. Mindnyájuknak köszönjük, hogy így emlékeztetnek a költészet napjára!

Német nyelvi verseny (2017.04.01.)

Az egyházi általános- és középiskolák számára kiírt 7. Mezzofanti Országos Nyelvi versenyen iskolánkat Leikep Orsolya és Tóth Kata 12. osztályos tanulók képviselték. Gratulálunk az általuk elért szép eredményhez!

Szent József-nap (2017.03.17.)

Intézményünk 2016. szeptember 1-jétől Szent József nevét viseli, ezért Szent József emléknapjához kapcsolódóan tartottunk iskolanapot. Az iskola tanárai és diákjai először szentmisén vettek részt, amelyet Gyetván Gábor atya, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgatója mutatott be. A szentmise után rendhagyó órák következtek.  A diákok - érdeklődésüknek megfelelően - kilenc előadásból és három műhelymunkából választhattak. A előadások témai voltak: méhek, kutyák, gyógynövények, étkezés története, pénzügyek a hétköznapi életben, rovásírás, nemek forradalma, II. világháborús csaták. Emellett a következő műhelymunkák közül lehetett választani: kézműves foglalkozás, énektanulás, filmnézés. Délután az osztályoknak különböző ügyességi feladatokat kellett megoldani, majd foci-, röplabda- és kosárlabda meccseket vívtak egymással. A program tanár-diák röplabda meccsel zárult.

Márcus 15-i ünnepség (2017.03.14.)

Március 14-én a 4. osztályosok ünnepi műsorával emlékeztünk meg az 1848-as forradalom 169. évfordulójáról. Az előadásban bemutatták a március 15-i forradalom előzményeit, eseményeit, elhangzott a Nemzeti dal, majd a diákok Bródy János-Koncz Zsuzsa: Szabadnak születtél című dalát énekelték el. Köszönjük a a színvonalas előadást, amellyel méltó módon emlékezhettünk ezen a nemzeti ünnepen!

Látogatás a Parlamentben és kiállítás látogatás (2017.03.08)

2017. március 8-án  délelőtt az iskolába menőnagycsoportosokmeglátogatták a parlamentet, Varga Mihály Gazdasági Miniszter Úr VIP vendégeként.

Ugyanezen a napon a 11. osztály a Műcsarnokban tekintette meg Az első aranykor című kiállítást, amely az Osztrák-Magyar Monarchia festészetét mutatta be. Ismert és kevésbé ismert magyar festők képei mellett cseh, lengyel, horvát és román múzeumokból kölcsönzött korabeli festményeket is láthattak. A sok kép közül mindegyikük talált több olyat, amely miatt úgy érezhette, megérte elmennie.

Magyar Kultúra Verseny (2017.03.06.)

Idén március 6-án rendeztük meg az iskola hagyományos Magyar Kultúra Versenyét a 7-12. osztályosok számára. 23 pár mérte össze a Magyarországgal és művelődésével kapcsolatos tájékozottságát és tudását irodalmi, történelmi, földrajzi, biológiai, színház- és filmművészeti és közéleti témákban. Az első három helyezett mellett az évfolyamgyőzteseket is jutalmaztuk. Legjobban a 11. osztályos Pálvölgyi Dorottya - Szabó Balázs páros szerepelt. Gratulálunk!

magyar kult

Hittanos projektnapok (2017.03.02-03.)

Hamvazószerdát követő csütörtökön és pénteken tartottuk meg a hagyományos hittanos projektnapot iskolánkban. A felsős és gimnáziumi osztályok idén egy-egy bazilika nevét kapták, erről kellett tablót készíteni, valamint tárgyiasult formában bemutatni a bazilika egy-egy jellemzőjét. A Mária-kegyhelyek mellett az egri és a veszprémi bazilika is a választható feladatok között volt. Idén is magas színvonalú, változatos megoldásokat láthatott a zsűri, ennek is köszönhető, hogy valamennyi osztály kapott jutalmat és oklevelet munkájáért. 

projekt2017

Megemlékezés a Kommunizmus Áldozataira (2017.02.23.)

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából gimnazista diákjaink a Memento Parkban jártak, ahol megtekintették azt a 42 szobrot, emlékművet, amelyek az 1945-1989 közötti kommunista korszakban Budapest utcáin és közterein álltak. 

szoborpark

Természettudományi verseny (2017.02.20.)

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulóján 1. helyezést ért el, és ezzel az országos döntőbe jutott 5. osztályos tanulóink csapata, a Büdös poloskák. A csapat tagjai: Hampel Flóra, Nemes Hanga, Petrovics Gréta, Waigand Emília, felkészítő tanáruk: Szalai Kornélné. Gratulálunk!

Múzeumi nap (2017.02.13.)

Ebben a tanévben először, hagyományteremtő szándékkal tartottunk múzeumi napot, amelyen valamennyi osztály az osztályfőnök vezetésével egy-egy múzeumot látogatott meg. A diákok életkorának, érdeklődésének megfelelően sokféle múzeumban jártunk. Az úticéljaink voltak: a szentendrei Szamos Marcipán Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Mátyás-templom, a Csodák Palotája - Illúzió Kiállítás, a Planetárium, az Állatkert, az Operaház és a Sziklakórház. Diákjaink sok ismerettel gazdagodtak a látogatások során.

Szülői est (2017.01.20.)

A Szülői Munkaközösség jan. 20-án délután 17 órára hívta és várta az iskolánkba járó diákok szüleit, hogy forró tea, forralt bor és grillezett kolbász, virsli mellett kötetlenül beszélgethessenek egymással és a tanárokkal. Ez az alkalom jó lehetőség volt arra, hogy jobban megismerhessük egymást. Reméljük, hogy az évről-évre megrendezendő eseményen egyre nagyobb számban fogják képviseltetni magukat a gimnazisták szülei is.

Adventi szereplések 

Az adventi időben alsósaink több alkalommal is szebbé tették idős emberek karácsonyi készületét. A harmadik osztályosok Mikulás napján kedveskedtek egy műsorral a Víziorgona utcai Nyugdíjas Ház lakóinak, másodikos diákjaink pedig a Madzsar József utcai Nyugdíjas Házban jártak betlehemes előadásukkal. December 16-án a harmadikosok az "Advent Óbudán" programsorozat keretében a Fő téren szerepeltek. A negyedikesek a karácsonyfa-díszítő versenyen vettek részt. Jó érzés tudni, hogy ezek az alkalmak mindenkit gazdagítottak.

Rajzpályázat (2016.12.18.)

4. osztályos tanulóink különdíjban részesültek a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola által meghirdetett "Karácsonyi finomságok" című rajzpályázaton. A csapat tagjai: Abonyi Ábel, Bogdán Csaba, Bollók Szonja, Boncz Ilona, Gurman Alexandra, Hartmann Zsófia, Kanyó Dóra, Károlyi József, Mazák Péter, Molnár Réka, Nagy László, Solymos Enikő, Szabados Lili, Szabados Luca, Zsombok Zsófia

Színházlátogatás (2016.12.10.)

December 10-én, szombaton a 11. osztályosok a Vörösmarty téri adventi forgatag után Molnár Ferenc A testőr című vígjátékát nézték meg a Pesti Színházban. Nagyon szórakoztató, vidám estében volt részük, amelyet a remek színészi játék tett emlékezetessé.

Mikulás (2016.12.06.)

Az alsó tagozatosoknak a 10. osztályosok mutatták be a Jön a Mikulás című jelenetet, majd a színdarab végén valóban megjelent a Mikulás, és kiosztotta ajándékait a gyerekeknek.

Osztályprogramok (2016.11.30.)

Novemberben több osztály számára szervezett osztályfőnökük programot. Az 5. osztályosok a Természettudományi Múzeumban jártak, ahol a gyerekek nagy érdeklődéssel nézték meg a múzeum kiállításait. A 9. osztályosok moziban voltak együtt, a 10. osztályosok pedig a Láthatatlan Kiállításon vettek részt. A tanulóknak nagy élményt jelentett, hogy testközelből megismerkedhettek a vakok világával. Vak vezetőjüktől sok érdekes dolgot megtudtak a vakok és látássérültek helyzetéről, mindennnapjairól. A teljesen sötét kiállításon tapintás, hangok, illatok nyomán próbáltak tájékozódni, különböző élethelyzetekben próbálhatták ki magukat. Ezt követően pedig a Braille-írógéppel és olyan használati eszközökkel, játékokkal ismerkedtek meg, amelyek megkönnyítik a látássérültek hétköznapjait.

Adventi lelki nap (2016.11.28.)

November 28-án, kedden tartottuk idei adventi lelki napunkat. Az 1-7. osztályosoknál vendégelőadók tartottak elmélkedést, adventi készületet, a 8-12. osztályosok pedig "A jövő kezdete" című filmet tekintették meg, majd az osztályfőnökeik vezetésével a filmről, illetve ennek kapcsán a jócselekedetekről, a hitről, megbocsátásról, Jézusról és az adventről beszélgettek. A lelki napot közös szentmisével zártuk, amelyet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes mutatott be. A misét követően a gimnazista tanulók kötetlen beszélgetésen vettek részt, amelynek során megismerhették Csaba testvér életét, munkásságát. A beszélgetést közös imával zártuk.

Rajzpályázat (2016.11.26.)

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által meghirdetett "Kamilla, az év gyógynövénye 2016" rajzpályázaton Alexi Boglárka, Détári György, Hampel Flóra, Mazák Eszter, Nemes Hanga és Petrovics Gréta 5. osztályos tanulók dicséretben részesültek.

Adventi koszorú készítés (2016.11.25.)

Advent kezdetét megelőző pénteken adventi koszorú készítésre vártuk a felsős és gimnazista tanulókat. A vállalkozó kedvű diákok Szalai Ági néni vezetésével elkészíthették osztályuk adventi koszorúját, valamint az iskolai koszorút, amelyet az aulában helyeztünk el.

 koszorú készítés

Rajzpályázat

A Carioca országos rajzpályázatán Détári György 5. osztályos tanulónk a "Legkreatívabb rajz" kategóriában különdíjban részesült. Ezúton is gratulálunk az eredményhez! Felkészítő tanára: Kolmont Enikő.

06.Carioca Détári Gy

Márton-nap (2016.11.10.)

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a Márton-napi lámpás felvonulást. Az eseménynek dupla aktualitása volt, hiszen az egyházi év is Szent Márton életéhez kapcsolódott. 

A szülőket libazsíros, lila hagymás kenyérrel és meleg teával vártuk, majd sötétedéskor énekszóval indultunk el a faluba a magunk készítette lámpásokkal.

Látogatás az MTVA-ban (2016.11.07.)

November 7-én az MTVA látogatóközpontjában jártunk a 7. osztállyal. Megtekintettünk egy technikatörténeti kiállítást, és megnéztünk egy dokumentumfilmet a televíziózás történetéről. Bepillantást nyertünk abba, hogy milyen egy igazi stúdió. Ellátogattunk a jelmeztárba, ahol a különböző filmekben használt öltözékeket, kellékeket tárolják. A látogatók számára összeállított stúdióban saját műsort készíthettünk. Volt kerekasztal-beszélgetés, kipróbálhattuk a hírolvasást, illetve az időjárás-jelentés készítését.

mtva

Szalagavató (2016.10.29.)

Szombaton tartottuk a végzősök Szalagavató bálját a Békásmegyeri Közösségi Házban.

Hajna Ákos igazgató beszéde után az ünnepélyes szalagtűzés következett, majd a 12. osztály gimnáziumi élményekről készített filmjét tekinthettük meg. Az ünnepi műsor következő részében Pálvölgyi Dorottya 11. osztályos tanuló előadásában az Ave Maria Beyonce-féle feldolgozást hallgathattuk meg, majd a 10. oszályosok a Ringasd el magad című dalt adták elő. Ezután következett a 12.-esek osztálytánca, majd Lőrincz Miklós Mai történet című rövid bohózata zárta az ünnepi műsort, amelyet a 11. osztály adott elő.

A bált a 12. osztályosok keringője nyitotta meg.

Október 23.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve tanulóink a héten osztályfőnöki, magyar irodalom és történelem órák keretében ismerkedtek meg a forradalom eseményeivel, valamint az ehhez kötődő irodalmi művekkel. Az 5-7. osztályosok a Parlamenben jártak, megtekintették a Kossuth téren található '56-os kiállítást, és tablót készítettek. A gimnazisták a Terror Házában vettek részt tárlatvezetésen, amelynek során megismerték a forradalom előzményeit,  megtekintették az 1956-hoz kötődő tárgyakat, emlékeket, és képet kaphattak a forradalmat követő megtorlásról. Az alsó tagozatosok kézműveskedéssel és közös megemlékezéssel készültek nemzeti ünnepünkre. Az első osztályosok virágot ragasztottak, a másodikosok a forradalom jelképét, lyukas zászlót színeztek. A harmadik és negyedik osztályban mécsesek készültek, majd ők olvasták fel a forradalom eseményeit az 1956-os képek előtt. A felső tagozaton és gimnáziumban is rövid ünnepséggel és a tablókból nyílt kiállítás megtekintésével zártuk a megemlékezést.

56 1        56 2

Egészségnap (2016.10.15.)

Az alsó tagozatos osztályok Ollé Melinda fogorvos előadásán vettek részt, ahol szó volt a fogváltásról, a helyes fogápolásról és fogaink egészségének megőrzéséről. Nagy sikere volt a partizánbajnokságnak és az aszfaltrajzversenynek. A versenyek közben lehetett rejtvényt fejteni, színezni, gyümölcsből készült képet nézni, sütőtököt kóstolni.

A felső tagozaton és a gimnáziumban a program egészséges ételek készítésével kezdődött, amelynek során a legtöbb osztály gyümölcssalátát készített. Ezt követően az 5-6. osztályosoknak a 12.-esek tartottak zenés tornát, közben a 7-8. osztályosok egy kozmetikus előadását hallgathatták meg. Szünetekben a diákoknak lehetőségük volt frissen préselt zöldségleveket és gyógyteákat kóstolni, totót kitölteni, plakátokat készíteni sport és egészség témakörben. 

plakát3

Szüret (2016.10.07.)

Hagyományainkhoz híven egy lelkes nagypapa segítségével idén is megrendeztük a szüreti mulatságot. A közös éneklés után ledaráltuk és kipréseltük a kosarainkból "szüretelt" szőlőt, a mustból a szülőknek is jutott kóstoló. Közben volt zsákban ugrálás, célbadobás, kötélhúzás. Vidám hangulatban telt el a délután.

Állatok világnapja (2016.10.04.)

Szent Ferenc ünnepén idén is megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról. Vendégünk, Tóth Gábor emlős állatokkal érkezett, amikről sok érdekességet tudhattunk meg.

Európai Madármegfigyelő Napok (2016.10.01.)

Október 1-jén, szombaton iskolánk kis csapata Szalai Kornélné vezetésével a dinnyési fertőn járt madárlesen az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényén. A lelkes csapat tagjai kézben tarthatták a nádas gyakori és ritka madárfajait, valamint átszelték a pusztát, miközben békákat, rovarokat és gombákat vizsgálhattak. 

P1160028 1          P1160026

Szent József - túra (2016.09.23.)

A hagyományos évindító iskolai túránk célja idén Esztergom volt. A 7., 8., 9. osztályos diákjaink, valamint néhány felsőbb éves gimnazista Dorogról gyalog érkezett Esztergomba, a többiek busszal utaztak oda. Valamennyi osztály megtekintette a Bazilikát, majd kisebb csoportokban folytattuk a város nevezetességeivel való ismerkedést. Az alsó tagozatosok a Várat tekintették meg, a felsősök a Duna Múzeumban jártak, a gimnazisták pedig a Keresztény Múzeumban vettek részt tárlatvezetésen. A túrát záró közös szentmisénket a Ferences templomban tartottuk.

Tanévnyitó (2016.09.01.)

Szeptember 1-jén 8 órától tartottuk a tanévnyitó ünnepséget, amelyen a névváltoztatás alkalmából vendégünk volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, választókörzetünk országgyűlési képviselője, valamint Kelemen Viktória 3. kerületi alpolgármester. 9 órától a Szent József templomban Veni Sanctén vettek részt az iskola tanárai és diákjai.

évnyitó1         évnyitó2