Óvodánkról röviden

 

IMG 7129Óvodánk épülete Békásmegyer-Ófaluban családi házak között helyezkedik el. Nagy fákkal körülvett kert biztosítja a gyermekek friss levegőn való játékát, mozgásigényének kielégítését. Ügyességük, mozgásuk fejlesztését többféle eszköz segíti. Óvodánkban négy, vegyes életkorú csoportban folyik a gyermekek nevelése.

  A nevelési év feladatai az egyházi évre épülnek, az ünnepekhez kapcsolódó népszokások és kézművességek átszövik mindennapi tevékenységeinket is. Ünnepeink: a szüreti mulatság, a keresztelő, a lakodalmas játék, a vásáros játék, a karácsony, a farsang, az anyák napja, az évzáró és a nagycsoportosok búcsúztatása a családok és az óvoda közös ünnepe. Lucázással, betlehemessel és Gergely-járással a „Mustármag” iskolások szereznek örömet óvodásainknak. Ilyenkor mindannyiunknak nagy öröm viszontlátni régi óvodásainkat. Októberben új kiscsoportosaink első útja a templomba vezet, az első közös szentmisére. A templomban részesülünk a Balázs-áldásban, és itt hamvazkodunk. Az év során plébános atyánk többször meglátogat minket, velünk imádkozik az adventi és böjti időszakban, Vízkeresztkor megáldja óvodánkat. A nagyhéten csoportonként megjelenítik a gyerekek az Utolsó vacsorát, melyen a böjt alatt gyűjtött „jóságliszt”-ből sütött kalácsot osztják szét egymás között. A nagyhéten minden csoport keresztutat jár a templomban, vagy a templomkertben. Hagyományosan, már évek óta pünkösdkor nagycsoportosaink néptáncukkal és népi gyermekjátékkal vesznek részt a Karizmák ünnepén. Az év végén a családokkal közösen szentmisében adunk hálát az elmúlt évért.

  Az ünnepek előtti közös készülődésbe a szülőket is bevonjuk. Adventben szülőkkel, gyerekekkel közösen készítünk adventi koszorút, karácsonyi díszeket, és mézeskalácsot is sütünk. Szülők, családok aktív segítségével végezzük az őszi és tavaszi kerti munkákat.