^Az oldal tetejére

E - évkönyv

E - évkönyv 2017/2018. 

 

Múzeumi nap (2018. 02. 13.)

Az élményalapú tanulás támogatására idén február 13-án múzeumi napot tartottunk. A kiállítások többségén ma már igyekeznek interaktív közeget teremteni, így nem azt jelentik a gyerekek számára, hogy „Ne nyúlj hozzá!” vagy „Maradj távolabb!”. Élvezettel ismerkedhetnek meg különböző témákkal, és sokféle tevékenységet próbálhatnak ki. Az osztályok korosztályuknak megfelelő lehetőségeket választottak, így a Mesemúzeumtól kezdve a III. kerületi múzeumokon és a Parlamenten keresztül a Nemzeti Galériáig számtalan érdekes kiállításnak és múzeumpedagógiai foglalkozásnak lehettek részesei. A közös program nemcsak a monoton hétköznapokat törte meg, hanem az osztályok összetartását is erősítette.

 

Farsang (2018. 02. 09.)

Idén február 2-án tartottuk meg a farsangi mulatságot, amelyet most először a Diákönkormányzat rendezett. Először a felsős osztályok szórakoztató produkcióit tekinthettük meg, amelyek külön dicséretet érdemelnek, hiszen az osztályok minden tagja kivette a részét a munkából az ötlet megszületésétől egészen a megvalósításig. A produkciókat színesítette, hogy az osztályfőnökök és a helyettesek is részt vettek bennük. A felsős osztályok teljesítményét természetesen a Diákönkormányzat is díjazta. Ezután az alsósok mutatták be ötletesebbnél ötletesebb jelmezeiket. Köszönjük a DÖK-nek a szervezést, a diákoknak és tanáraiknak pedig a lelkes részvételt!

 

Osztályprogram - színházi este (2018. 02. 02.)

Milyen módszerekkel lehet megszólítani a mai embert? Szabad-e modernizálni egy klasszikus színdarabot? Mennyit lehet változtatni a szövegen? Azonos-e az ízlésünk a színielőadásokkal kapcsolatban? Ilyen és ehhez hasonló kérdések megvitatására adott lehetőséget az Örkény Színház Hamlet előadása, amelyet a 12. osztályosok néztek meg február 1-jén. A gondolatébresztő este igazi közösségi élményt is jelentett, hiszen az egész osztály részt vett a programon, amely sok érdekes beszélgetés forrása lett.

 

Osztálykarácsonyok és iskolai ünnepi készülődés (2018. 01. 09.)

December utolsó két tanítási napja a karácsonyi készülődés jegyében telt. Csütörtökön az alsósok és a felsősök ünnepléssel és játékkal töltötték délutánjukat, majd a nagyobbak éjszaka is együtt maradtak, és benn aludtak az iskolában. A 9-10.-esek is szerveztek közös programot: ők moziba mentek. Pénteken az osztályok szentmisén vettek részt, majd megnézték a 9.-esek meglepetés előadását, amelyet egy kedves Jókai-novellából készítettek. Ezután került sor a többi osztály karácsonyi ünneplésére, és következhetett a várva várt szünet.

 

Megelevenített decemberi népi és keresztény hagyományok (2017. 12. 18.)

Az alsósok átélt dramatikus játékkal elevenítették fel a Luca-nap népszokásait és a betlehemezés 18. századtól elterjedt paraszti hagyományát. December 13-án a másodikosok az ovisoknak adtak elő Luca-napi kotyolós népi játékot, amelyet aztán a többi alsó tagozatos osztály is megtekinthetett. 18-án este a karácsonyi műsorban a szülők is láthatták őket. Ekkor az osztályok betlehemes misztériumjátékot mutattak be, és karácsonyváró dalokat énekeltek, ami a családokat már a közelgő ünnepre hangolta. A készület napjainak feszültségében szülőknek és gyerekeknek egyaránt örömöt hozott az együttlét és a közös élmény.

 

Kiváló eredmény a Bolyai versenyen (2017. 12. 14.)

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny december 9-i országos döntőjén a Hansági Johanna, Hanti Bertalan, Nemcsics József és Ozsváth Botond összeállítású harmadik osztályos csapatunk ötödik helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Bertáné Dakos Erzsébet. Mindnyájuknak gratulálunk!

 

"Advent Óbudán" (2017. 12. 08.)

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által szervezett "Advent Óbudán" programsorozat keretében december 8-án délután elsős és harmadikos diákjaink léptek fel a Fő téren, ahol nagy sikerrel adtak elő karácsonyi dalokat. Ötödikeseink a rendezvénysorozat egy másik programján vettek részt: a kerületi óvodák és iskolák karácsonyfa-díszítő versenyére neveztek be, és különleges ötletükkel keltik jó hírünket.

 SAM 286420171211 140354

 

Advent Bécsben (2017. 12. 08.)

Az adventi vásárok fényei és fahéjillata, a forralt bor és a forró tea a karácsonyi hangulat szokásos kísérői. Iskolánk immár hagyományos decemberi bécsi kirándulásának részvevői nemcsak az ottani vásárok levegőjét és kínálatát ismerhették meg, hanem az osztrák főváros szépségeit is. Ellátogattak a Bécsi Csokoládé Múzeumba, a Schönnbrunni kastélyhoz és a Városházához, és így karácsonyváró hangulatban együtt fedezhettek fel új dolgokat a világból. Erre a többi osztálynak is lehetősége nyílt: ők is fölkerestek egy-egy közeli adventi vásárt, amit kiállítás látogatással, korcsolyázással vagy más programmal kötöttek össze.

 

Mikulás party (2017. 12. 07.)

Idén nagy lendülettel és lelkesedéssel kezdte munkáját a diákönkormányzat. Decemberben Szent Miklós ünnepéhez például több programot is kötöttek. 6-án, szerdán, sok résztvevővel „Mikulás kvíz” vetélkedőt rendeztek, majd 7-én délután a felsősök számára szerveztek „Mikulás party”-t a tornateremben. Ezen először az Égbőlpottyant Mikulás című filmet vetítették le, de az igazi örömöt a floorball és a Just Dance jelentette a gyerekek számára.

 mikulas party00001

 

Szent Miklós ünnepe (2017. 12. 06.)

Szent Miklós ünnepén az óvodába és az alsó tagozatosokhoz is ellátogatott a Mikulás. A kisiskolásoknak a 10.-esek készítettek műsort, amelyet az aulában adtak elő nagy sikerrel. A kicsik lelkesen fogadták színdarabjukat, és nemcsak magyarul, hanem németül is énekeltek a Mikulásnak, akitől természetesen mindnyájan kaptak ajándékot. Ezen a napon a felsős és gimnazista osztályok sem maradtak ki az ünneplésből: valamilyen apróság mindegyiküknek jutott, és sokuk piros ruhája és Mikulás-sapkája jelezte, ők is ragaszkodnak Szent Miklós napjához.

 

Adventi várakozás (lelki nap, nyílt órák, kézműves foglalkozások) (2017. 12. 02.)

Az iskola diákjai december első két napján többféleképpen készülődtek az előttünk álló ünnepre. Pénteken korosztályuknak megfelelő lelki foglalkozásokon figyelmük az advent lényegére és szerepére, az Úr eljövetelére irányult, amit az utána következő szentmise erősített meg. Szombaton nyílt órákat tartottunk, amelyek mindenkitől – gyerektől, tanártól és szülőtől is – egymásra való gondos odafigyelést kívántak. Ezután különféle kézműves foglalkozásokon adventi koszorúk és karácsonyi díszek készültek, és a termek is megszépültek. Mindezek segítségével lélekben megerősödve, ünnepi hangulatban várjuk a karácsonyt.

 04

 

Egyházmegyei verseny (2017. 11. 24.)

November 24-én 6., 7. és 8. osztályos tanulóink közül 16-an vettek részt a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában rendezett egyházmegyei angol-német versenyen, amelyen Mazák Eszter (6. o.) második helyezést ért el. Gratulálunk!

 

Öregdiákok az iskolában (2017. 11. 22.)

A pályaorientációs napon régi diákjaink látogattak vissza hozzánk. A 12. osztályosoknak ők beszéltek arról, mit tapasztaltak az érettségi utáni képzéseken és a felsőoktatási intézményekben. Többen már munkatapasztalataikat is megosztották a végzősökkel. Személyes és őszinte beszámolóikból kirajzolódott, hogy a más élethelyzetbe került volt diákok szemléletmódja hogyan változott, és mennyire értékelnek olyan dolgokat, amelyekre korábban teherként tekintettek. Elbeszélésük hiteles és gondolatébresztő volt nemcsak a 12.-esek, hanem volt tanáraik számára is. Mindnyájan köszönjük, hogy eljöttek!

 palyaorientacios nap00001

 

Pályaorientációs nap (2017. 11. 22.)

A tanév rendjéről szóló rendelet értelmében idén egy tanítás nélküli munkanapot pályaorientációs célra kell felhasználniuk az iskoláknak. Nálunk a különböző korosztályoknak megfelelően évfolyamonként más programok irányították a munka világára a gyerekek figyelmét. A MiniPolisz, a Mária Rádió, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentőszolgálat és más helyszínek egyaránt érdekeseknek bizonyultak számukra. A pályaválasztáshoz közelebb levő 11-12. osztályosok az iskolába meghívott vendégek hiteles beszámolói és előadásai segítségével gondolkodhattak el leendő lehetőségeikről és felelősségükről.

 

Iskolai versenyek (2017. 11. 22)

November harmadik hetében két iskolai versenyre is sor került. Hagyományteremtő új kezdeményezés a november 15-én lezajlott hittanverseny, amelyre 31 pár nevezett be, 17-én pedig szintén sok résztvevővel tartottuk a szokásos idegen nyelvi versmondó versenyt .  Az eredmények a "Versenyeredmények" oldalon tekinthetők meg.

 

Művészetpedagógiai foglalkozás (2017. 11. 16.)

A 10. osztály a Budapest Galériában járt november 10-én. A gyerekek nagyon izgalmas művészetpedagógiai foglalkozás keretében  kerültek közelebb a kortárs művészeti alkotásokhoz, emellett maguk is alkotókká váltak ezek megzenésítésével. A program mindnyájuk számára rendkívül tanulságos és szórakoztató volt.

DSC01954

 

Kiállítás látogatás (2017. 11. 15.)

A 12. osztály a nemrég felújított, III. kerületi Vasarely Múzeumot látogatta meg november 15-én. A diákok nagy élvezettel nézték végig az optikai hatásokat kiaknázó képeket, és lelkesen próbálgatták az ezekre épülő, speciális szemüveggel használható alkalmazást, amely a művészetet a mai gyerekekhez viszi közelebb.

 Image00006

 

Márton-napi felvonulás (2017. 11. 10.)

Alsósaink hagyományos novemberi programja megmutatta, hogy a Márton-napi népszokásokra nem csupán az éttermek divatos „libalakomái” emlékeztetnek. November 10-én a gyerekek a szülőkkel közösen töltött délutánon vidáman és meghitt hangulatban ünnepelték Szent Mártont. Sötétedés után saját készítésű lámpásaikkal vonultak fel a faluban, és így sugározták szét a jótetteket és reményt szimbolizáló fényt.

 

Szalagavató (2017. 11. 04.)

November első szombatján a 12. osztályt ünnepeltük a Békásmegyeri Közösségi Házban, szalagavató báljaink hagyományos helyszínén. A program első részében a végzősök megkapták a gimnáziumi éveik kezdetének és végének évét jelző szalagot, amely a felnőtt élethez közeledésük iskolai szimbóluma. Ezután a négy évükről készült képekből nézhettünk meg vetítést, majd a 10. osztályosok köszöntötték őket egy dallal. A 11.-esek, az ünnepség rendezői, a tanórákról és a tanárokról készített néhány jelenetes, kedves paródiával lepték meg őket. A végzős osztály tagjai törzsi táncot mutattak be, majd a szünet után keringővel nyitották meg a bált, amelyen szokás szerint fölkérték szüleiket, rokonaikat, tanáraikat és barátaikat.

 Image00005Fotó: Borbély Kristóf

 

Iskolai sikerek a Bolyai versenyen (2017. 10. 25.)

A Bolyai Matematika Csapatverseny 3-8. osztály kategóriájában  felső tagozatosaink szép eredményeket értek el a körzeti fordulóban. Ötödik osztályosaink 5., a hatodikosok 4. helyen végeztek, a hetedikes csapat pedig - Béres Melinda, Bollók Dávid, Bolf Eszter és Nagy Levente - első helyezéssel bejutott a november 18-i országos döntőre. Gratulálunk!

Image00001

 

Megemlékezés október 23-ról (2017. 10. 20.)

Égő tank, lövések csattanása, ágyúzás és szétszóródó romok – ilyen látványos elemek kísérték a 9. osztály 56-os forradalomra emlékező előadását. A harcokat tágasabb keretben értelmezte a folytatás, Wass Albert Szentek zendülése című novellájának színpadi változata, amely Árpád-házi szentjeink kitartó közbenjárásában mutat föl reménységet a magyarság számára. Az előadáshoz színes és mutatós díszletek adták a hátteret, amelyeket a kilencedikesek maguk készítettek.

Image00004

 

Osztályprogram (2017. 10. 19.)

7. osztályosaink a Budapest Galériában jártak, ahol Az időgépész című művészetpedagógiai programon vettek részt. A foglalkozáson épületek sorsa, történelmi korok és a jövőről alkotott elképzelések álltak a beszélgetések és tevékenységek középpontjában.

idogepesz

 

Zarándoklat Soroksáron (2017. 10. 13.)

Október 13-án felső tagozatos tanulóink részt vettek azon az országos zarándoklaton, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hirdetett meg az utolsó fatimai jelenés 100. évfordulójára, a soroksári Fatimai Szűzanya tiszteletére épült Szent István király-templomhoz. A szentmisét Erdő Péter bíboros atya celebrálta. Diákjaink ezen a napon megtapasztalhatták, hogy a katolikusok nagy családjához tartozunk.

 

Október 6. – Az aradi vértanúk napja (2017. 10. 06.)

Az aradi vértanúkról idén az egész iskola egyszerre emlékezett meg. Ezt a nyári felújítások során megújított iskolarádió tette lehetővé, amelynek első adása volt ez a program. A műsorban a diákönkormányzat ötödikes tagjai Tóth Györgyi tanárnő vezetésével olvasták fel az Aradon kivégzett hősök utolsó, megindító szavait.

 

Raoul Wallenberg emléknap (2017. 10. 05.)

Az emberi helytállás példáit ismerhették meg gimnazistáink a Raoul Wallenberg emléknapon. A Holokauszt Emlékközpontban a 10., a 11. és a 12. osztályosok múzeumi foglalkozásokon és a központ megrendítő kiállításán gondolkodhattak el a mások iránti együttérzés és közöny, a végzetes döntések és az egyéni felelősség kérdésein. Megismerkedhettek olyan példaadó személyiségekkel is, akik életük árán is ragaszkodtak erkölcsi értékekhez, és önfeláldozóan segítettek méltóságuktól megfosztott embertársaikon. A 9. osztályosok, akik tavaly jártak az emlékközpontban, idén ezen a napon a Terror Házában elmélkedhettek hasonló kérdéseken. Az elgondolkodtató múzeumlátogatásokat a III. kerületi önkormányzat támogatta.

holokauszt

 

Látogatás a Budakeszi Vadasparkban (2017. 10. 03.)

Október 3-án Szent Ferenc ünnepéhez és az állatok világnapjához kapcsolódva a Budakeszi Vadasparkban jártak 1-5. osztályos diákjaink. Mindegyik évfolyam korosztályának megfelelő szakvezetéssel ismerkedett a park lakóival. A program megvalósulását a III. kerületi önkormányzattól nyert pályázati pénz segítette.

 

Szent József túra (2017. 09. 29.)

"Legyünk egymásnak őrangyalai!" Ezt a gondolatot bízta ránk Beer Miklós püspök atya az idén Vácra szervezett Szent József túránk közös szentmiséjén, melynek helyszíne a székesegyház volt. A váci túra jó kezdő alkalom volt e gondolat megvalósításához, hiszen ezen az iskola összes tanulója, a legkisebbektől a legnagyobbakig, együtt, egymásra figyelve vett részt. Bár a városban külön, osztályonként néztük végig a nevezetességeket, amelyekhez kapcsolódóan egy városismereti feladatlapot is meg kellett oldanunk, a szentmisén és a vonatúton mindnyájan együtt voltunk. Megtapasztalhattuk, hogy egymásra vagyunk bízva, és nem csak most, hanem egész évben őrangyalként kell óvnunk egymást.

    iskolakep vac

 

Tanévnyitó Veni Sancte (2017. 09. 01.)

Gimnazistáink szeptember 1-jén részt vettek a fővárosi katolikus iskolák idén először megtartott közös évnyitó Veni Sanctéján a Szent István-bazilikánál. A közel négyezer diák és több száz pedagógus között láthatták más iskolák zászlóit és ünneplő öltözékeit, megélhették a közösség élményét, és részesei lehettek a közös ünneplésnek.

Copyright © 2016. Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium