Képtalálat a következőre: „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat logo”                    Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által kiírt 2019. évi

„Kulturális intézmények és emlékhelyek látogatásának támogatása” című pályázata

 

Elnyert összeg: 150 000,-Ft (Ópusztaszer)

                                 127 000,-Ft (Diósgyőr)

 

Beszámoló a pályázati program megvalósulásáról:

A Szent József iskola 3. osztályának 2019-es osztálykirándulása Ópusztaszerre

Osztálykirándulásunkon ebben az évben május 24-én, szombaton a nevezetes Ópusztaszerre látogattunk el, a magyarság első országgyűlésének helyszínére.

Reggel háromnegyed 7-kor találkoztunk az iskola előtt, mindenki még az álmosságtól kókadozva várta a buszt, miközben barátaival, szüleivel beszélgetett.

Ópusztaszeren fél 11-re  volt időpontunk a Rotundába, hogy megcsodálhassuk életnagyságban a Feszty-körképet, melyet idáig csak képeken láthattunk. Időben és szerencsésen megérkeztünk, a

z ajtók kinyíltak a híres Feszty-körképhez. Mikor mindnyájan felértünk a bemutató terembe, egy történész rövid előadást tartott a festményről. Ezt követően az alkotás főbb jeleneteit mutatták be nekünk egyesével úgy, hogy fényekkel kiemelték számunkra az adott részeket és tömören bemutatták a látottakat. A vizuális látványt szimulációs hangokkal teljesítették ki. A gyerekek számára így élvezetes és érthető módon jelenítették meg az órákon tanult honfoglalást. Ha ez még nem lett volna elegendő a teljes illúzióhoz, a körkép alatti berendezés olyan hatást keltett, mintha a képben lennénk.    2

Ezután rövid gyaloglás után eljutottunk a helyi skanzenba, ahol a régi iskolát kerestük fel. A tanító bácsi bevezetett az iskolába, az 1920-as évek pedagógiai stílusát idézve mindenkit sorakozóra utasított, így indulhattunk be az osztályba, ahol furcsa, régi padokba kellett ülnünk. A tanító mesélt az 1926-os általános iskola mindennapjairól, Klebelsberg Kunó oktatásügyi miniszterről és a hajdani nevelési módszerekről. Megtekinthettük az akkori kor osztálytermeinek eszközeit. 

Az iskolából távozva a falu többi épületét és a hajdan ott élők, dolgozók eszközeit is megnéztük. A közeli réten felállított jurtákban a rovásírással ismerkedtünk. Jártunk egy régi gátőr házában, hallottunk az 1879-es szegedi árvízről és láttunk egy tiszai bárkát is.

2

A számtalan érdekes látnivaló közben játékra is jutott idő – korabeli és modern eszközökkel. Hazaindulás előtt az Árpád-emlékműnél készítettünk közös osztályképet. 

 

Végül a remélt este nyolc órás érkezés kilencre tolódott defekt miatt), de ezt nem bántuk, mivel egész nap csodás időnk volt, sok új ismerettel, közös élménnyel gazdagodtunk.

Piszman Ditta és Pálvölgyi Viktor tanítók

 

Osztálykirándulás 7. osztályDiósgyőr, Miskolctapolca, Miskolc

Célunk az volt, hogy a gyerekek jobban ismerjék meg hazájuk tájait, bővítsék ismereteiket történelemből, erősítsék közösségüket, jobban megismerjék egymást, különös tekintettel az új tanulókra.

A kirándulás:

Budapestről érkeztünk a Miskolc -Tiszai pályaudvarra, onnan villamossal Diósgyőr városközpontig megyünk. Majd gyalog a mogyorófákkal övezett Vár utcán felsétálunk a Diósgyőri várig. Itt megnézzük a várat, ahol nagyszerű idegenvezetés segített, hogy megismerjük az adott történelmi kort.

D

Utána a hegyen át vezető turista útvonalon, gyalogtúrán (8 km) mentünk a szálláshelyre, Miskolctapolcára. (Fortuna hotel, Csaba u. 2.)

Pihenő és étkezés után megnéztük a települést: sziklatemplom, őspark, kolostor romok megtekintése, bob-pálya.

Este meleg vacsora várt a szálláson, ugyanott esti közös program: beszélgetés, játék, film nézése.

Reggel meleg reggelit kaptunk, utána a helyi járattal Miskolcra mentünk. Megnézzük a belvárost, majd egy interaktív múzeumot látogattunk meg (Herman Ottó Múzeum, Pannon – tenger kiállítás). Múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt, melyet a gyerekek annyira élveztek, hogy nehezen akartak eljönni, pedig még más érdekes program várt minket.

A múzeumból egy szabadulószoba játékra mentünk, mely a bibliai Bábel – tornya történetet dolgozta fel.

Ez után megtekintettük a gyönyörű Péter Pál templomot, majd kipihentük a sok programot a különlegesen szép Szinva parkban.

Innen haza a Miskolc – Tiszai pályaudvarról, Budapestre.

A pályázat segítségével sikerült gazdag, nívós programokon részt venni. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon mérhettük fel tudásunkat, ahol sok dicséretet kaptunk.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, soha nem tapasztaltam ilyen szerető, erős közösségi érzést a gyerekeknél, mint ezen a kiránduláson. Úgy gondolom, ezt azzal értük el, hogy a pályázat segítségével nagyon jó programokat tudtunk megvalósítani.

Tóth Györgyi

osztályfőnök