Az előző tanévek E-évkönyveit megtalálják az archívum menüpont alatt.

E - évkönyv 2021/2022.

 

Te Deum (06.22.)

A sikeres szóbeli érettségik után, június 21-én délután került sor az iskolai tanévzáróra. A hálaadó szentmisén együtt mondtunk köszönetet az év megvívott küzdelmeiért és örömeiért, majd az udvaron a rövid ünnepségen a legkiemelkedőbb eredményeket elérők kaptak jutalmat, és a tanév hivatalosan is lezárult. Az osztályfőnökök a termekben kiosztották a bizonyítványokat, és végre elkezdődik a rég várt nyári szünet.

 

A színjátszócsoport premierje (06.17.)

Az utolsó tanítási nap váratlan meglepetéssel szolgált mindannyiunk számára. Az idén szervezett színjátszó szakkör tagjai az aulában mutatták be Molnár Ferenc Az ibolya című bűbájos egyfelvonásosát, amelyben a diákok mellett a szakkör vezetője, Unger János tanár úr is színre lépett. A társulat sok nevetésre ingerlő, kiváló előadása nemcsak tehetségeink megcsodálására kínált lehetőséget, hanem a tanévnek is méltó befejezése lett.

IMG 3340

 

Osztálykirándulások (06.17.)

Több év kihagyás után idén megint szerveztünk többnapos kirándulásokat. Az utolsó napokban az osztályok változatos magyarországi helyszíneket kerestek fel. Szeged, Eger vagy Esztergom nevezetességei, közeli túraútvonalak, illetve balatoni fürdőhelyek egyaránt szerepeltek az úticélok között. Az együtt töltött időben a gyerekek nem csupán Magyarországot ismerhették meg egy kicsit jobban, hanem barátságaik, közösségeik is megerősödtek.

 

Családi nap (06.13.)

Június 11-én, szombaton a családokat hívtuk az iskolába, hogy a játékos együttlét erősítse az intézményi összetartozást. Délelőtt az ovisok és az alsósok szüleikkel együtt az iskolaépületben vettek részt akadályversenyen, a felsősök pedig a környéken kialakított állomásokat járták végig. A déltől zajló eredményhirdetés után a szülői munkaközösség kedves meglepetéssel köszönte meg az iskola összes dolgozójának éves munkáját, majd a vállalkozó szülők által készített ebéd melengette a résztvevők gyomrát és szívét. Késő délutánra is az szmk szervezte meg a járvány miatt többször elmaradt szülői estet, amelynek oldott hangulata még jobban összehozta a közösséget.

 IMG 3330

 

Sportnap (06.11.)

A tanév végén mindenki számára egyre megterhelőbb a tanulás, ezért érdemes több mozgásos programot szervezni. Június 10-én ennek jegyében rendeztük meg a sportnapot, amelybe az egész iskola bekapcsolódott. Az alsósok sorversenyeken vezethették le mozgásigényüket. A felső tagozatosokat és a gimnazistákat vegyes korosztályú csoportokba sorsoltuk, amelyek tíz állomáson ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat, illetve további pontokat gyűjthettek a párhuzamosan zajló pingpong bajnokságon. A program végén mindegyik csapat elégedetten vehette át apró jutalmát.

 IMG 3280

 

Diákjaink versenysikerei (05.25.)

Az év végéhez közeledve kaptunk hírt tanulóink különféle megméretéseken szerzett kitűnő eredményeiről. A másodikos Hansági Rozina a Harmatcsepp tanulmányi verseny országos döntőjén hittan tantárgyból ért el hetedik helyezést. Ezüstérmes lett a vívó diákolimpián iskolánkat képviselő párbajtőr csapat, melynek tagjai: Devich Róza (4. oszt.), Laczkó Olívia (5. oszt.) és Harmat Júlia (5. oszt.). Elismerésre méltón szerepelt a nyolcadikos Sóti Kristóf is, aki a paksi Atomenergetikai Múzeum által 7-8.-osok számára meghirdetett, országos Teller Ede fizikavetélkedőn ért el ötödik helyezést. Örömmel gratulálunk mindannyiuk sikeréhez, amellyel az iskola hírnevét is öregbítették.

 received 506616667824318

 

Egyházmegyei idegen nyelvi csapatverseny (05.09.)

A Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott helyet idén május 6-án a felsősök számára rendezett egyházmegyei csapatversenynek, amelyen diákjaink örömteli sikert értek el. Mind angol, mind német nyelvből indult csapatunk mindkét korcsoportban, és az 5-6.-osok mezőnyében a Kanyó Dóra (5.) – Kőszeghy Sára (5.) – Hampel Lora (6.) – Károlyi István (6.) összeállítású csoport angolból első helyezett lett. A többi versenyző is szépen helytállt és méltón képviselte iskolánkat. Büszkék vagyunk az 5.-es lányokra, akik angolul adtak elő egy éneket, valamint a németes résztvevőkre, akik közösen énekeltek egy német dalt. Mindnyájuknak gratulálunk!

 

Ballagás (04.29.)

Két év kihagyás után ismét hagyományos formában rendezhettük meg a végzősök búcsúztatását. Április 29-én a felnőttkor felé vezető út első lassú lépéseit tették meg a még gyerekkorukat élvező ballagó diákok. Előbb szokás szerint énekelve járták végig az ismerős termeket, majd az iskola udvarán várták őket szüleik és vendégeik, akik átadhatták a virágcsokrokat, lufikat és egyéb meglepetéseket. 12.-eseink innen a gimnazisták ünnepi sorfala előtt vonultak át a templomba, ahol részt vettek a ballagási szentmisén, amelyen András atya az iskolában kialakult barátságok és kapcsolatok erejét, valamint az egymásra fordított idő és az emberség fontosságát hangsúlyozta. A misét követő rövid ünnepségen előbb a 11.-esek búcsúztatója, majd a végzősök beszéde hangzott el, végül az igazgatói személyes hangú búcsúztatást követően került sor a többéves példaadást elismerő Szent József-díj átadására, melyet idén Szénási Luca és Varga Botond kapott. Kívánjuk, hogy végzőseink őrizzék és kamatoztassák az iskolában megismert értékeket!

ballagas00001

 

Fenntarthatósági Témahét (05.02.)

A „beteg Föld” – egy lázmérős, bágyadt arcú földgömb – várta diákjainkat az első emeleti folyosón a Fenntarthatósági Témahéten április 25-29-ig. A gyerekek figyelmét megragadó szimbólum a teremtett világ védelmének fontosságát emelte ki, amelyet a második emeleti kiállítás is hangsúlyozott. A témahéten naponta megoldható totók és feladatsorok segítségével pedig a fenntarthatósággal kapcsolatos tudásukat próbálhatták ki a lelkes érdeklődők.

image1.jpg


Hittan projekt (04.22.)

A járvány miatt kimaradt évek után az idei nagyhéten, április 11-12-én, újra belevethették magukat az osztályok a hittan projektmunkába. Minden alkalommal más témát kell feldolgozni, most a szentek felé fordult a figyelem. Az osztályok választottak maguknak szentet, aki a tantermük névadója is lesz a következő évtől. A gyerekek az ő életét, példaadó tevékenységét dolgozták fel részben információs plakáttal, részben pedig valamilyen kreatív ötletre épülő tárggyal, alkotással, amelyekből az aulában készült kiállítás.

 20220413 104645

 

A magyar költészet napja (04.22.)

Április 11-én a felső tagozaton és a gimnáziumban nyelvi-irodalmi-kulturális vetélkedő keretében idéztük fel a magyar költészet napjának lényegét. Az osztályok korosztályuknak megfelelő feladatlapokat oldottak meg csoportokban. A gondolkodtató játék lezárásaként a szerdai eredményhirdetésen minden évfolyam legjobb csapatát díjaztuk.

20220413_104913.jpg

 

Békamentés (04.07.)

Évek óta sok természetszerető embert megmozgat a farmosi békamentés, melynek során a téli és nyári élőhelyük között vonuló kétéltűeket segítik át a két területet elválasztó közúton. Második osztályosaink bekapcsolódtak ebbe a tevékenységbe, és március 31-én a szemerkélő esőben mintegy harminc békát sikerült megmenteniük és megkedvelniük.

 

Búcsúkirándulás (03.27.)

A 12.-eseknek a járvány miatt utoljára 9.-ben nyílt lehetőségük arra, hogy többnapos osztálykiránduláson vegyenek részt. Hosszú várakozás után idén március 25-26-án Pécsre utaztak, ahol kiélvezték az együttlét örömét. A digitális oktatás szétszórtsága után ebben a tanévben egymásra találtak, és a közeli búcsú árnyékában most különösen értékelték az osztályban kialakult barátságokat és a felhőtlenül együtt töltött időt.

1.jpg

 

Pályaorientációs nap (03.29.)

Ebben a tanévben a március 26-i munkanapon adtunk teret pályaorientációs céloknak. Az osztályok korosztályuknak megfelelően kerestek fel különféle intézményeket, amelyekben felnőtt foglalkozásokról és tevékenységekről kaptak képet. Bár a pandémia miatt sok tervezett helyszínen nem fogadták a diákcsoportokat, így is változatos programok valósultak meg többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtárban, a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárában, a Zichy-kastélyban vagy Nagykovácsi klastrompusztai régészeti feltárásánál. Néhány osztálynak az iskola épületében szerveztek előadásokat, melyekből például a rendőrség munkájával ismerkedtek meg. A monoton hétköznapokban mindenkinek jólesett, hogy más környezetben tölthette ezt a délelőttöt.

 

A víz világnapja (03.24.)

Március 22-én minden évben felhívjuk a figyelmet a víz világnapjára, amely a klímaváltozással egyre fontosabbá válik. Idén a vízivás szerepe került előtérbe. A felsős folyosón ismeretterjesztő plakátok és kóstolható ásványvizek várták a diákokat, akik az olvasottak alapján kvízkérdésekre is választ adhattak. A sok jó megfejtő kisebb jutalomban részesült.

 

Szent József-nap (03.20.)

Két év kihagyás után idén, március 18-án visszatérhettünk iskolánk névadójának hagyományos ünnepléséhez. Ezen a Szent József-napon a korábbi rendhez hasonlóan másképp mutatkozhattak meg diákok és tanárok is. A programot bevezető szentmisén András atya az alázatos Szent József példáját idézte. Ezután a gyerekek következtek: a Szent József Akadémián kiváló munkát végzők mutatták be témájukat, amelyek nagyon változatos érdeklődési körökről tanúskodtak. Utánuk tanári előadásokra és tevékenykedtető műhelyekre került sor, majd a program az aulában jó hangulatú agapéval zárult.

 275809921 1009500409665133 3464077388932144777 n

 

Természettudományos siker (03.27.)

Kiváló versenyeredménnyel örvendeztették meg az iskolát 3. osztályosaink, akik a Bolyai Természettudományi Csapatverseny március 12-i országos döntőjén vettek részt. Gallai Tamás, Károlyi László, Kerbsz Gergő és Nagy Vince négyfős csapata a kilencedik helyen végzett, amihez szívből gratulálunk.

1.jpg

 

’48-as megemlékezés (03.14.)

Átfogó történelmi körkép rajzolódott ki a negyedikesek március 15-i műsorából. Megidézték a korszak jeles alakjait és legendássá vált verseiket, beszédeiket, valamint fölelevenítették a forradalom emlékezetes jeleneteit. Az ismert helyszínek kivetített képei, az eseményeket idéző dalok és a táncos betétek tették teljessé a gyerekek igényes, szép előadásában megjelenített emlékműsort, amely a háborús hírek árnyékában kivételes hangsúllyal irányíthatta figyelmünk a szabadság értékére.

276027167 639466894021176 7545974877736302040 n

 

Gergely-járás (03.24.)

Mára egyre kevésbé ismert néphagyomány a Gergely-járás, amelynek során gyerekek az iskoláikba toboroztak diákokat, és számukra gyűjtöttek adományokat. Alsósaink mindig felidézik ezt a népszokást. Március 10-én a harmadikosok először az óvodásoknak mutattak be népi játékukat, amelynek célja a szeptemberben iskolába kerülők hívogatása volt, majd a többi kisiskolás is megnézhette rövid előadásukat.

1.jpg

 

Nagyböjti lelki készülődés (03.10.)

Tavaszi lelki napunkat március másodikára, hamvazószerdára időzítettük, amikor megkezdtük a húsvéti felkészülést. A szentmise és a hamvazkodás után gondolatébresztő előadások hangzottak el, illetve kisebb csoportokban megnéztük a Szent József Házban rendezett kiállítást. A t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely által szervezett Egy igaz ember című tárlaton a „Ki számomra Szent József?” kérdésre adott alkotói válaszokat tekinthettük meg, és örömmel fedezhettük fel köztük rajztanárunk, Tremmelné Hudik Katalin képeit.

 

Farsang (03.10.)

Általános iskolásaink számára a Dök a farsangi időszak utolsó péntekén, február 25-én rendezte meg az iskolai mulatságot. A felsősök a tanítási órák után akadályversenyen vettek részt, ahol a csapatok változatos feladatokban – pl. zenefelismerés, fánkevés, mese puzzle – mutathatták meg tehetségüket. A tornateremben jelmezeikben közösen vonultak fel az alsósokkal, akik ezután osztályaikban játszottak tovább, míg a nagyok a tornateremben berendezett ügyességi pályán tettek tanúbizonyságot rátermettségükről és töretlen jókedvükről.

01

 

A kommunista áldozatok emléknapja (02.28.)

Gimnazistáinkkal idén is tanítás nélküli munkanapon emlékeztünk meg a kommunista áldozatokról február 25-én. A vírushelyzet miatt nem külső emlékhelyet kerestünk fel, hanem az osztályok a termükben maradva idézték fel a magyar történelem e súlyos időszakát. Az aulában tartott közös bevezetőt követően nézték meg Bacsó Péter A tanú című filmszatíráját, majd a rövid megbeszélés során összegezték a korszakról szerzett tapasztalataikat.

 

Idegen nyelvi nap (02.23.)

A nyelvtanulás népszerűsítése érdekében évek óta rendezünk idegen nyelvi napot, amelyen változatos ötletekkel hívjuk fel a figyelmet a nyelvek értékeire. Idén rejtvények és fejtörő játékok várták a gyerekeket. A nyelvórákon összevont csoportok vívtak kemény küzdelmeket a „jeopardy” és a „szabadulószoba” feladványaiban, így diákjaink egy kicsit másképp adhattak számot tudásukról. A szünetekben angol és német zenék, valamint apró jutalmakat érő kvízfeladatok várták őket, ami megerősítette a nyelvi nap derűs hangulatát.

idegennyelvinap00002

 

Kiváló versenyeredmények (02.15.)

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulóján iskolánk versenyzői komoly sikereket értek el. A 3. osztályosok (Gallai Tamás, Károlyi László, Krebsz Gergő, Nagy Vince) második helyen végeztek, és a döntőbe is bekerültek. Megosztott második lett a két negyedikes csapatunk (Gallai Ágoston, Tóth Árpád, Tóth Attila, Vass Gergő; illetve Abonyi Emese, Devich Róza, Kokas Csenge, Pozsonyi Dorka). Ugyancsak második helyezéssel zártak az általános iskolai kategóriában hetedikes versenyzőink (Rendek Boglárka és Laczkó Diána), akik ráadásul csak kétfős csapatként vettek részt a megméretésen. Mindnyájukra nagyon büszkék vagyunk!

 

Középiskolai felvételi (01.26.)

A koronavírus berobbanó ötödik hulláma nem akadályozta meg a szokásos középiskolai felvételik megtartását. Január 22-én nálunk is megjelentek a szorongó nyolcadikosok, akiket az előírt szabályok szerint, a távolságot megtartva helyeztünk el. Reméljük, a vizsga során nem csupán a feladatok nehézségét érezték, hanem gondoskodásunkban iskolánk otthonosságát is megtapasztalták.

 

Szalagavató bál (01.16.)

A koronavírus szalagavatóink hagyományába is beleszólt. Tavaly a ballagással egybekötött ünnepségen az udvaron kapták meg a szalagot a diákok, és ott táncolhattak. Idén zárt térben, de új helyszínen, a Szent József Házban, valamint szűkebb körben, csak a közvetlen családtagok részvételével tartottuk meg az eseményt január 15-én. A szépen feldíszített terem méltó környezetet teremtett a gyerekek látványos keringőjéhez és a szülők felkéréséhez. A családias táncos ünnepség végén következett a 80-as évek hangulatát idéző osztálytánc, amelynek sikeréhez jól illett a végzősök bálját lezáró tűzijátékos, fényképes torta.

szalagavato00001

 

Jó tanuló, jó sportoló (01.14.)

Az iskola számára mindig öröm, ha diákjaink intézményen kívüli, külső fórumokon részesülnek elismerésben. Decemberben két tanulónkat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata jutalmazta a „Jó tanuló, jó sportoló” 2021/2022. évi pályázata keretében. Nagy János (8. oszt.) ösztöndíjat nyert el, Nagy László (9. oszt.) pedig elismerő oklevelet kapott. Sikerükről az önkormányzat honlapja is beszámolt. Szeretettel gratulálunk mindkettejüknek!

 

Karácsony (12.18.)

December utolsó napjai egyre inkább az ünnepről szóltak. A termek és a folyosók feldíszítve, egy-egy osztály „bennalvós” éjszakát szervezett, mások más közösségi programmal – bowlingozással, tánccal – erősítették az összetartozás érzését. Végül december 18-án a közös iskolai ünneplés és az osztálykarácsonyok teljesítették be a készülődést. Az 5-6.-osok a tornateremben betlehemes játékkal lepték meg a többieket, majd szentmisén vettek részt az osztályok. A program a tantermekben folytatódott, ahol lelepleződtek az „angyalkák”, és karácsonyváró örömben együtt ünnepeltek diákok és tanárok.

osztalykaracsony00001

 

Múzeumi nap (12.08.)

A hagyományos adventi bécsi túrát a pandémia idén is megakadályozta, az osztályok a tervezett napon, december 8-án mégis kimozdultak az iskolából, és életkoruknak megfelelő kiállításokat kerestek fel, vagy szabadtéri programot szerveztek. Voltak, akik a Szemlőhegyi-barlangot, a Várat és a Várkertet nézték meg, mások Szentendre nevezetességei vagy az óbudai tárlatok iránt érdeklődtek, a nagyobbak pedig a Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum kiállításait fedezték fel. Élményeiket a téli napsütés öröme tette teljessé.

 

Német nyelvi csalogató (12.08.)

Némettanáraink december 7-én a második osztályosokat keresték fel azzal a nem titkolt céllal, hogy meghozzák kedvüket a német nyelv tanulásához. A nyelvi ízelítő órán a tanárok vezetésével karácsonyi képeslapokat készítettek a gyerekek. Igényes és ötletes „németes” alkotásaikkal méltán büszkélkedhettek.

 

nemetcsalogato00001.png

 

Bekukkantott a Mikulás (12.06.)

December 6-án, Szent Miklós napján menetrendszerűen felbukkant az iskolában a Mikulás. A nagyoknak csak becsempészte az osztályokba ajándékait, az alsósok azonban – a 10. osztálynak köszönhetően – az aulában személyesen vehették át tőle a meglepetést. A 10.-esek ötletes műsorral tették a kicsik számára még emlékezetesebbé a találkozást: rajzfilmet vetítettek, amelyet ott a helyszínen élőben szinkronizáltak.

mikulas200001

 

Csapatsiker az országos Bolyai versenyen (12.06.)

December 3-án, pénteken rendezték meg a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny általános iskolás kategóriájában az országos versenyt, amelyen egy harmadik és egy negyedik osztályos négyesünk is részt vett. A 3.-osok a kilencedik helyen végeztek, a 4.-esek pedig a kifejezetten előkelő negyedik helyezést érték el. Sikerük annál inkább említésre méltó, hogy az eléjük sorolt két csapattal azonos pontszámot szereztek, csak valamivel később adták be a feladatot. Mindegyik versenyzőnek és felkészítő tanítóiknak is gratulálunk!

 

Régészeti tanulmányok a múzeumi nap keretében (12.01.)

A 11. osztály egy régészeti feltárás megismerése érdekében november 25-ére hozta előre a múzeumi napot. Dr. Laszlovszky József és dr. Siklódi Csilla régészek vezetésével Nagykovácsi Klastrompusztán fedezték fel az ottani kolostor maradványait, megismerkedtek a tájrégészet elemeivel, valamint a kormeghatározás különféle módszereivel. A szellemi táplálék mellé frissen sült kemencés lángossal vendégelték meg őket.

 

regeszet00001.png

 

Lelki készülődés advent kezdetén (11.30.)

A karácsonyi várakozás négy hetének elején, november 30-án került sor az elmélyülésre lehetőséget adó hagyományos adventi lelki napunkra. A tagozatok korosztályuknak megfelelően töltötték meg tartalommal a készület napját. Az alsósok közül a kisebbek Tegzes Katalin segítő nővér vezetésével itt az iskolában, a nagyobbak Őri Imre segítségével a Szent István-bazilikában készülődtek. A felső tagozat kézműves foglalkozással és adventi elmélkedéssel fordult az ünnep felé, a gimnazisták pedig a nyitó szentmise után Szili András atya – a segítség lényegét megvilágító – derűs előadását hallgatták végig.

lelkinap202100001

 

Figyelemre méltó versenyeredmények (11.30.)

Szép sikerekkel büszkélkedhetnek tanulóink az őszi versenyek után. A Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen harmadikosaink csapata a körzeti fordulóban első helyen végzett, a negyedikesek két négyese is első, illetve második lett. Az első helyezettek bejutottak az országos döntőbe. A 7.-es csapat is szép eredményt ért el: a 4. helyen végeztek. Matematikából is jól szerepeltek általános iskolás diákjaink: a Katolikus Iskolák Dugonics András Matematika Versenyének első fordulójából hatan jutottak tovább. Mindnyájuknak gratulálunk!

 

Diákönkormányzati program (11.30.)

Hosszú ideje nem szervezhetett iskolai együttlétet a Diákönkormányzat, így igazán lelkesen készültek a november 26-ára hirdetett „DÖK délutánra”. Friss lendületük a résztvevőket is megmozgatta, és mindnyájan nagy élvezettel vettek részt a pattogatott kukoricával feldobott közös filmnézésben, majd a just dance, pingpong és társasjátékok kínálta örömökben.

260384796 249430297104543 1883827387420229652 n2

 

Márton-napi vigasság (11.14.)

Bár Tours-i Szent Mártonról hagyományainkhoz híven tavaly is megemlékezett az alsó tagozat, a szokásos környékbeli felvonulásra a pandémia miatt nem kerülhetett sor. Idén annál nagyobb örömmel ünnepeltek együtt gyerekek, tanítók és szülők. A szent emléknapját követő pénteken, november 12-én rendezett közös programon a Márton-napi népszokások jegyében a kicsik először lámpásokat, libás álarcokat és fejpántokat készítettek, valamint nem maradhatott el a libazsíros kenyér sem. Az ezután kezdődő felvonuláson a jótetteket idéző kicsi lámpásokban és az együttlét örömében Szent Márton emléke fénylett fel.

martonnap202100001

 

Német nyelvi versmondó verseny (11.09.)

Sokéves hagyományunk az iskolai szervezésű idegen nyelvi versmondó verseny, amelyen alsóstól a gimnazistáig minden lelkes diák részt vehet. A német nyelvi megméretésre idén november 9-én került sor, és mindhárom tagozatból jelentkeztek rá tanulóink. A zsűri és a nézők szerint is szívonalas előadással adtak számot tudásukról. Az egyes évfolyamokon Gallai Tamás (3. o.), Huszka Boglárka (5.o.), Réder Balázs (6.o.), Harmat Eszter (7.o.), Détári Borbála (8.o.) és Schuszter Fanni (10.o.) ért el helyezést. Mindnyájuknak gratulálunk!

  

nemetversmondo00001.png

 

Megemlékezés 1956-ról (10.23.)

Hiteles, szép előadással várták a 9.-esek az iskola tanulóit az október 23-i megemlékezésen. A forradalom eseményeit bemutató dokumentumfilmre felfűzött jelenetekkel, versekkel és dalokkal idézték fel a 65 évvel ezelőtti őszi napok hangulatát, valamint az akkor élő emberek döntési helyzeteit, választásait. Ezek nehézségét a csendbe belehasító puskalövés érzékeltette, amelynek csattanása mindenkit ráébresztett, nem maradhat közömbös.

IMG 2379

 

Egyházmegyei megméretés (10.20.)

Diákjaink évek óta részt vesznek az egyházmegyei idegen nyelvi versmondó versenyen, amelyet idén a Reménység Katolikus Általános Iskola szervezett meg. Intézményünket most hatan képviselték méltó felkészüléssel: Huszka Boglárka, Csongrádi Patrícia (5. o.), Benkő Fruzsina, Réder Balázs (6. o.), Sepcsik Maja (7. o.) és Kováts Gábor (8. o.).

 

egyhazmegyeiverseny.jpg

 

Október hatodika (10.06.)

Bús, esős őszi reggelen emlékezett meg az iskola az aradi tizenháromról. A tizedikesek rádióban elhangzó rövid műsora a vértanúk utolsó mondatait idézte fel. Bár a technika ördöge eleinte nem kímélte a felolvasókat, az osztályokban meggyújtott mécsesek fényénél mégis megelevenedett a kivégzettek áldozata.

 

aradimegemlekezes00001.png

 

Az állatok világnapja (10.06.)

Assisi Szent Ferenc emléknapjához kötődik az állatok világnapja, amelynek keretében iskolánk mindig hangsúlyozza a természet és az állatvilág iránti felelősségünket és szeretetünket. Az alsó tagozat ebből az alkalomból szeptember 27-ére szervezett olyan ismeretterjesztő előadást, amelyen a gyerekek legnagyobb örömére élő állatok – egér, patkány, görény, nyest, róka és kutya – is láthatók voltak. A felsősök és a gimnazisták a világnapon, október 4-én „állatkereső” játék segítségével fordultak az élővilág felé. Az iskola különböző pontjain elhelyezett állatképeket kellett megtalálniuk és a rájuk vonatkozó kérdéseket megválaszolniuk.  A jó megfejtésekkel nem csupán a természettel kapcsolatos tudásuk gazdagodott, hanem édes jutalmakban is részesültek.

05

 

Óvodai látogatás (10.05.)

Akik az iskolában „kis elsősök”, az óvodában már „öregdiákok”. Most ezt a helyzetet élték át az első osztályosok, amikor visszalátogattak az Ezüsthegy utcába. Vitték a táskájukat is, és saját régi csoportjukban elbüszkélkedhettek sokféle felszerelésükkel. Az ovisokkal közös tízórai és az udvari játék idejére ezután átmenetileg újra kicsik lehettek, majd felszabadultan örülhettek az óvodásoktól kapott meglepetésnek is.

 01

 

Mese” projekthét (10.05.)

Alsós hagyomány, hogy szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján, a magyar népmese napján a tanítók „mesés” programot szerveznek a gyerekeknek. Idén egész hetet szenteltek az írónak és Kacor király című kedvelt történetének. A kisdiákok mesehallgatás, diafilmnézés, kreatív, új befejezés, rejtvényfejtés, színezés és más csoportos feladatok segítségével mélyedtek el a műben és a népmesék csodálatos világában.

 IMG 20211004 122604

 

Matematikus medvéink a Gellért-hegyen (09.30.)

Ebben a tanévben szeptember 25-én, kora őszi napsütéses kirándulóidőben rendezték meg a hagyományos Medve Szabadtéri Matekversenyt, amelyen laza keretei és csapatépítő vidámsága miatt szívesen vesznek részt diákjaink. A megméretés budapesti helyszíne mindig a Gellért-hegy, ahol a csapatoknak állomásról állomásra vándorolva kell megoldaniuk matematikai feladványokat. Az idei fejtörős kiránduláson ötödikes „medvebocsaink” a bronzmedve szintig jutottak, a kilencedikes „nagymedvék” pedig ezüstmedve fokozatot értek el. Az ő eredményükre különösen büszkék lehetünk, mert korosztályukban a harmadik helyezést érték el.

medvematek200001   medvematek200002

 

Előtérben a régészet (09.30.)

A 11.-es történelem fakultációs csoport szeptember 24-én a régészettel ismerkedett közelebbről. A szentendrei Ferenczy Múzeumba látogattak el, ahol részt vettek Laszlovszky József professzor a muhi csata régészeti leleteiről tartott előadásán, majd egy archeológiai projekteket bemutató kiállítást tekintettek meg. Történelmi érdeklődésüket bizonyára megerősítette a közvetlen élmény.

 

torifaktosok00001.png

 

Jöjj, Szentlélek Úristen (09. 05.)

A tavalyi szokatlan évkezdéssel ellentétben idén újra közös ünnepléssel indíthattuk a tanévet. Két alkalommal is segítségül hívtuk a Szentlelket. Először a szeptember elseji Veni Sancte szentmisén szűk iskolai körben fohászkodtunk kegyelmeiért, majd négy nappal később, vasárnap, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitómiséjén sokezer katolikus hívővel együtt kértük, hogy járjon át mindannyiunkat a Lélek. A Hősök terén rendezett szertartás ugyanis a budapesti katolikus iskolák évnyitója is volt egyben, amely nemcsak a tanév lehetőségeire, hanem az egész keresztény közösség összetartozására is ráirányította a figyelmet.

 

hosoktere nek200002