^Az oldal tetejére

E - évkönyv (Archívum)

E - évkönyv 2017/2018. 

 

Te Deum és tanévzáró (2018. 06. 17.)

Június 15-én délután szentmisén adtunk hálát az elmúlt tanévért, majd az ezt követő tanévzáró ünnepségen a szülők és az egész iskola jelenlétében vehették át oklevelüket azok a diákok, akiket versenyeredményükért, jó tanulmányi munkájukért, példamutató magatartásukért vagy közösségi tevékenységükért díjazott a tantestület. Az eseményen részt vett Oláh Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának tanügyi igazgatója, aki a 9. osztálynak adta át a – pénzjutalommal is járó – Serédi Jusztinián-díjat annak elismeréséül, hogy a tavalyi Országos kompetenciamérésen az egyházmegyei fenntartású katolikus iskolák között a legjobb matematikaeredményt érték el. A közös tanévzáró után az iskola diákjai az osztályokban kapták meg bizonyítványukat, és végre megkezdhették vakációjukat.

 

Nyárváró party (2018. 06. 12.)

A diákönkormányzat által szervezett záróprogram a június 8-i "nyárváró" buli volt, amely a tanév utolsó napjainak megszépítését célozta. A gyerekek által kedvelt just dance után lehetett floorballozni, valamint egy akadálypályán is kipróbálhatták ügyességüket. Ezeket a lehetőségeket már sokkal szívesebben ragadták meg, mint a kánikulai tanulást. Érezték: itt a nyár.

evvegibuli00001

 

Helytörténeti vetélkedő (2018. 06. 11.)

Iskolánk képviseltette magát az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Ifjúsági Önkormányzat által meghirdetett, három fordulós helytörténeti vetélkedőn. A 9. és 10. osztályosokból álló hatfős csapat negyedik helyezésével öregbítette intézményünk hírnevét.

helytorteneti00001

 

A nemzeti összetartozás napja (2018. 06. 05.)

Június 4-én 2010 óta a nemzeti összetartozás napjáról emlékezünk meg. Az osztályok idén az aulában gyűltek össze, ahol néhány diáktársuk rövid bemutatót tartott a nap eredetéről és lényegéről, majd a termekben már osztálykeretben gondolták tovább a hallottakat, illetve rövid online tesztben mutathatták meg, mit jegyeztek meg.

 

Osztálykirándulások (2018. 06. 05.)

Az osztálykirándulás hagyományosan a közösségteremtés és -fejlesztés lehetősége. Az osztályok többsége ezért nemcsak az erre a célra tervezett június elseji tanítás nélküli munkanapot használta fel, hanem a hétvége egy részét is együtt töltötték a gyerekek. Beszámolóik szerint nagyon jól érezték magukat, akár túrázás, akár városnézés, akár balatoni pihenés volt a program. Az osztályfőnökök sok előkészítő munkája és a tanárok rájuk fordított ideje nyilvánvalóan meghozta gyümölcsét.

 

Anyák napja (2018. 05. 08.)

Május 7-én délután alsó tagozatosaink közös ünneplésre hívták az édesanyákat és a nagymamákat. A hálaadó szentmise után a gyerekek csengő hangja töltötte be a templomot, és köszöntő énekük könnyet csalt minden ünnepelt szemébe. Végül a templom kertjében adták át a tanító nénik segítségével készített ajándékaikat, amelyek a szülőkben majd később is felidézhetik a szép élményt.

 

Ballagás (2018. 05. 05.)

Május 4-én, pénteken, elballagott a 12. osztály. A szokásnak megfelelően énekelve járták végig a termeket, majd az udvaron találkozhattak családjukkal és vendégeikkel. Itt jelképesen egy szál virággal először ők köszönték meg szüleiknek eddigi életüket, majd őket is virágokkal, lufikkal köszöntötték a meghívottak. Ezután – hagyományunk szerint – az alsóbb évfolyamok ünnepélyes sorfala előtt vonultak át a templomba, ahol szentmisén adtak hálát iskolai éveikért. Az ezt követő ballagási ünnepségen került sor a búcsúbeszédekre és a jutalmak átadására.

ballagas00001

 

Színházlátogatás (2018. 05. 01.)

A 12.-esek ballagás előtti utolsó programlehetősége volt április 30-án az Örkény Színház Anyám tyúkja 2. című előadása, amelyen számtalan magyar vers hangzott el különleges és értő megszólaltatásban. A már tanult és a még ismeretlen művek a végzősök számára a legjobb összefoglalást jelentették az érettségi előtt.

 

Fenntarthatósági Témahét (2018. 04. 23-27.)

Iskolánk tanulói idén részt vettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági Témahéten. Az alsó és felső tagozatosok az órai foglalkozások mellett izgalmas bemutatót láthattak a Zöldbusz program jóvoltából, melynek témája az energia volt. Gimnazistáink egy-egy fenntarthatósággal kapcsolatos témában szereztek új ismereteket a héten, és ezeket a hét végén meg is osztották egymással.

01

 

Osztályprogramok (2018. 04. 26.)

A meleg tavaszi időben több osztály is kimozdult az iskolából. Április 25-én az elsősök és a hetedikesek a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiára látogattak Szentendrére. Közelről láthattak és hallhattak egy igazi katonazenekart, majd nekik szóló alaki kiképzésen vehettek részt. Ugyanezen a napon a hatodik és a nyolcadik osztály a Csodák Palotája Bay Zoltán-emlékkiállításának megnyitóján járt. A gyerekeknek lehetőségük nyílt önfeledt játék keretében felfedezni fizikai jelenségeket és törvényszerűségeket, valamint látványos kísérlet-bemutatónak is részesei lehettek.

alaki00001

 

Megemlékezés a holokauszt áldozatairól (2018. 04. 16.)

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a gimnazista osztályok a reggeli osztályfőnöki órán Szász János A holocaust szemei című filmjét tekintették meg, amely korabeli képekkel és a túlélők megrázó vallomásaival emlékeztet történelmünk szörnyű korszakára. A dokumentumfilm ráirányította a diákok figyelmét az emberség és az egymás iránti felelősség súlyára.

 

Játék a versekkel (2018. 04. 11.)

Április 11-én, a magyar költészet napján különböző megközelítésekben foglalkoztunk a versekkel. Reggel az aulában nyílt meg a hagyományos verskiállítás, melynek anyagát diákjaink állatokról szóló kortárs művekhez készített illusztrációiból és – újrahasznosított anyagokból létrehozott – szobraiból válogattuk. Az órák közötti szünetekben itt a kiállítótérben költészettel kapcsolatos rejtvényeket oldhattak meg, majd a nap végén került sor az iskolai vers- és prózamondó versenyre, amelyen sok diákunk tett tanúbizonyságot Kányádi Sándor gondolatának igazságáról: „A vers az, amit mondani kell”.

 kolteszetnap200001  kolteszetnap200002  kolteszetnap300001

 

 

Hittan projektnapok (2018. 04. 11.)

Évek óta a nagyheti készületünk része, hogy az osztályok hitéleti témákban közösen gondolkodnak és alkotnak. Az idei projektmunkák bibliai történeteket dolgoztak fel. Bábel tornya, Dávid és Góliát küzdelme, Jónás próféta sorsa és sok más ó- és újszövetségi esemény vagy jelenség elevenedett meg a gyerekek képzelete és keze nyomán. Újdonság volt, hogy idén az alsó tagozatos osztályok is csatlakoztak a hittan projekthez, így valódi közös iskolai készülődés és alkotás irányította figyelmünket a közelgő húsvétra.

 

 

A víz világnapja (2018. 03. 26.)

Március 21-én kékbe öltözött az alsó tagozat, így hívták fel a figyelmet a víz világnapjára és a tiszta víz fontosságára.

viz

 

Búcsúkirándulás (2018. 03. 24.)

2018. március 23-24-én került sor a végzős évfolyam utolsó osztálykirándulására. A 2010-ben az „Európa kulturális fővárosa” címet elnyert Pécsre látogattak, ahol a belváros nevezetességeit járták végig, és közben élvezték a baráti beszélgetéseket, az együttlétet és a szeretetteljes hangulatot. Reméljük, hogy ezek az érettségin túl is hosszú időre összetartják őket!

                     pecs00001

 

 

Szent József nap (2018. 03. 21.)

Az iskola tavalyi névváltozása után idén rendeztük meg másodszor a Szent József napot március 19-én. A megnyitón közösen vettünk részt, majd azok a diákok tartottak előadásokat, akik a Szent József Akadémia legjobb dolgozatait készítették. Ezután két órában a tanárok mutatkoztak be új oldalukról: olyan témákról beszéltek, amelyek nem tartoznak a tananyaghoz, vagy nem a szakjuk része. Délben az aulában volt közös ebéd az osztályok által felajánlott ételekkel. A program utolsó részében külső előadók segítségével ismerkedhettünk olyan fontos és aktuális kérdésekkel, mint a drog, az internetbiztonság, higiéné, stb. Az alsó tagozatosok ezen a napon először az ötödik osztályosok "A Pál utcai lányok" című előadását nézték meg, azután Szent József került a programjuk középpontjába. 

02

 

 

Március 15-i megemlékezés (2018. 03. 18.)

Nemzeti ünnepünk eseményeit idén a negyedik osztályosok előadása idézte fel. Verses, zenés, táncos emlékműsoruk kiemelte az ünnep üzenetét, a szabadság szerepét életünkben. Kedves és hiteles előadásukkal méltó módon emlékezhettünk meg a forradalom 170. évfordulójáról.

 05
 
 
Sportnap (2018. 03. 17.)
 
Ebben a tanévben látványosan megélénkült a Diákönkormányzat működése. Ennek legújabb bizonyítéka a március 10-i sportnap, amelyet ők terveztek és szerveztek. "Faluvetélkedőre" irányították a vegyes korosztályú csapatokat, amelyeknek egész Békásmegyert körbejárva kellett különféle feladatokat megoldaniuk. Csoportos maratonfutás, fáramászás, labdavezetés és más mozgásos játékok várták őket az egyes állomásokon. A program derűs hangulatához hozzájárult a kora tavaszi szép napsütés is. 

 sport200001        sport200002

 

Látogatás a Budapest Bábszínházban (2018. 03. 19.)

Az olvasás és az irodalom megszerettetésének egyik legjobb eszköze a színház. Március 9-én az elsősök és a másodikosok a Budapest Bábszínházban a Bambi című előadáson vettek részt.  A kis őz története igazi élményt jelentett számukra, így biztos kedvet kaptak más mesékhez és további színielőadásokhoz is.

 

Matematikaversenyek (2018. 03. 07.)

Általános iskolásaink több ismert megméretésen vettek részt. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny február 16-i körzeti fordulóján kiemelkedő eredményt ért el a 2. osztályos Borsos Endre, valamint szépen szerepelt Nemcsics Benedek (6. o.). A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában március 2-án rendezett egyházmegyei matematikaversenyen pedig egy ötödikes és egy hetedikes tanulónk ért el 3. helyezést. A pontos eredmények az "Iskola/Versenyeredmények" oldalon tekinthetők meg. 

 

Magyar kultúra verseny (2018. 03. 05.)

A magyar kultúra versenyt 2014 óta szervezzük meg iskolánkban. Idén, a március 5-én rendezett megméretésen húsz gimnazista páros mérte össze tudását. A feladatok földrajzi, történelmi, irodalmi, képzőművészeti, zenei, gasztronómiai és sporttal kapcsolatos ismeretekre, régi magyar szavak jelentésére és más kulturális kérdésekre kérdeztek rá. A legjobb eredményt a 11.-es Primusz Ákos-Torday Kristóf páros érte el. Gratulálunk! 

magyarkulturaverseny00001

 

Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól (2018. 02. 24.)

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról (február 25.) évek óta tanítás nélküli munkanap keretében szervezett programon emlékezünk meg gimnazistáinkkal. Olyan emlékhelyeket vagy intézményeket keresünk fel, amelyek konkrét tapasztalatokkal segítik a diákokat a magyar múlt megismerésében. Idén, február 23-án a Kisfogház Emlékhelyen, valamint az Újköztemető 301-es parcellájában és az itt nemrég elkészült látogatóközpontban jártunk. Az 56-osok börtönének cellái, kivégzésük és temetésük helyszíne mindnyájunk számára megrázó élményt jelentettek. Mindkét helyen magyarázó előadás segítette az események megismerését és megértését, a látogatóközpontban ezenkívül kisfilmekből tájékozódhattunk magyar múltunk e korszakának néhány kérdéséről.

kommunizmusaldozatai00001

 

Siker a Bolyai versenyen (2018. 02. 24.)

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny február 9-i körzeti fordulójára iskolánk 4-8. osztályosaiból összesen 13 csapat nevezett be. Nagyon szép eredményt, harmadik helyezést ért el közülük a Barczikay Márk, Mazák Péter, Károlyi József és Zsombok Zsófi alkotta ötödikes csapat. Gratulálunk!

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr látogatása (2018. 02. 15.) 

2018. február 15-én látogatást tett intézményünkben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr. Látogatásának célja az iskola épületét érintő, az elmúlt években állami forrásokból (pályázatokból, támogatásokból) történt beruházások, valamint a most folyamatban lévő felújítás megtekintése volt.

 

Múzeumi nap (2018. 02. 13.)

Az élményalapú tanulás támogatására idén február 13-án múzeumi napot tartottunk. A kiállítások többségén ma már igyekeznek interaktív közeget teremteni, így nem azt jelentik a gyerekek számára, hogy „Ne nyúlj hozzá!” vagy „Maradj távolabb!”. Élvezettel ismerkedhetnek meg különböző témákkal, és sokféle tevékenységet próbálhatnak ki. Az osztályok korosztályuknak megfelelő lehetőségeket választottak, így a Mesemúzeumtól kezdve a III. kerületi múzeumokon és a Parlamenten keresztül a Nemzeti Galériáig számtalan érdekes kiállításnak és múzeumpedagógiai foglalkozásnak lehettek részesei. A közös program nemcsak a monoton hétköznapokat törte meg, hanem az osztályok összetartását is erősítette.

 

Farsang (2018. 02. 09.)

Idén február 2-án tartottuk meg a farsangi mulatságot, amelyet most először a Diákönkormányzat rendezett. Először a felsős osztályok szórakoztató produkcióit tekinthettük meg, amelyek külön dicséretet érdemelnek, hiszen az osztályok minden tagja kivette a részét a munkából az ötlet megszületésétől egészen a megvalósításig. A produkciókat színesítette, hogy az osztályfőnökök és a helyettesek is részt vettek bennük. A felsős osztályok teljesítményét természetesen a Diákönkormányzat is díjazta. Ezután az alsósok mutatták be ötletesebbnél ötletesebb jelmezeiket. Köszönjük a DÖK-nek a szervezést, a diákoknak és tanáraiknak pedig a lelkes részvételt!

 

Osztályprogram - színházi este (2018. 02. 02.)

Milyen módszerekkel lehet megszólítani a mai embert? Szabad-e modernizálni egy klasszikus színdarabot? Mennyit lehet változtatni a szövegen? Azonos-e az ízlésünk a színielőadásokkal kapcsolatban? Ilyen és ehhez hasonló kérdések megvitatására adott lehetőséget az Örkény Színház Hamlet előadása, amelyet a 12. osztályosok néztek meg február 1-jén. A gondolatébresztő este igazi közösségi élményt is jelentett, hiszen az egész osztály részt vett a programon, amely sok érdekes beszélgetés forrása lett.

 

Osztálykarácsonyok és iskolai ünnepi készülődés (2018. 01. 09.)

December utolsó két tanítási napja a karácsonyi készülődés jegyében telt. Csütörtökön az alsósok és a felsősök ünnepléssel és játékkal töltötték délutánjukat, majd a nagyobbak éjszaka is együtt maradtak, és benn aludtak az iskolában. A 9-10.-esek is szerveztek közös programot: ők moziba mentek. Pénteken az osztályok szentmisén vettek részt, majd megnézték a 9.-esek meglepetés előadását, amelyet egy kedves Jókai-novellából készítettek. Ezután került sor a többi osztály karácsonyi ünneplésére, és következhetett a várva várt szünet.

 

Megelevenített decemberi népi és keresztény hagyományok (2017. 12. 18.)

Az alsósok átélt dramatikus játékkal elevenítették fel a Luca-nap népszokásait és a betlehemezés 18. századtól elterjedt paraszti hagyományát. December 13-án a másodikosok az ovisoknak adtak elő Luca-napi kotyolós népi játékot, amelyet aztán a többi alsó tagozatos osztály is megtekinthetett. 18-án este a karácsonyi műsorban a szülők is láthatták őket. Ekkor az osztályok betlehemes misztériumjátékot mutattak be, és karácsonyváró dalokat énekeltek, ami a családokat már a közelgő ünnepre hangolta. A készület napjainak feszültségében szülőknek és gyerekeknek egyaránt örömöt hozott az együttlét és a közös élmény.

 

Kiváló eredmény a Bolyai versenyen (2017. 12. 14.)

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny december 9-i országos döntőjén a Hansági Johanna, Hanti Bertalan, Nemcsics József és Ozsváth Botond összeállítású harmadik osztályos csapatunk ötödik helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Bertáné Dakos Erzsébet. Mindnyájuknak gratulálunk!

 

"Advent Óbudán" (2017. 12. 08.)

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által szervezett "Advent Óbudán" programsorozat keretében december 8-án délután elsős és harmadikos diákjaink léptek fel a Fő téren, ahol nagy sikerrel adtak elő karácsonyi dalokat. Ötödikeseink a rendezvénysorozat egy másik programján vettek részt: a kerületi óvodák és iskolák karácsonyfa-díszítő versenyére neveztek be, és különleges ötletükkel keltik jó hírünket.

 SAM 286420171211 140354

 

Advent Bécsben (2017. 12. 08.)

Az adventi vásárok fényei és fahéjillata, a forralt bor és a forró tea a karácsonyi hangulat szokásos kísérői. Iskolánk immár hagyományos decemberi bécsi kirándulásának részvevői nemcsak az ottani vásárok levegőjét és kínálatát ismerhették meg, hanem az osztrák főváros szépségeit is. Ellátogattak a Bécsi Csokoládé Múzeumba, a Schönnbrunni kastélyhoz és a Városházához, és így karácsonyváró hangulatban együtt fedezhettek fel új dolgokat a világból. Erre a többi osztálynak is lehetősége nyílt: ők is fölkerestek egy-egy közeli adventi vásárt, amit kiállítás látogatással, korcsolyázással vagy más programmal kötöttek össze.

 

Mikulás party (2017. 12. 07.)

Idén nagy lendülettel és lelkesedéssel kezdte munkáját a diákönkormányzat. Decemberben Szent Miklós ünnepéhez például több programot is kötöttek. 6-án, szerdán, sok résztvevővel „Mikulás kvíz” vetélkedőt rendeztek, majd 7-én délután a felsősök számára szerveztek „Mikulás party”-t a tornateremben. Ezen először az Égbőlpottyant Mikulás című filmet vetítették le, de az igazi örömöt a floorball és a Just Dance jelentette a gyerekek számára.

 mikulas party00001

 

Szent Miklós ünnepe (2017. 12. 06.)

Szent Miklós ünnepén az óvodába és az alsó tagozatosokhoz is ellátogatott a Mikulás. A kisiskolásoknak a 10.-esek készítettek műsort, amelyet az aulában adtak elő nagy sikerrel. A kicsik lelkesen fogadták színdarabjukat, és nemcsak magyarul, hanem németül is énekeltek a Mikulásnak, akitől természetesen mindnyájan kaptak ajándékot. Ezen a napon a felsős és gimnazista osztályok sem maradtak ki az ünneplésből: valamilyen apróság mindegyiküknek jutott, és sokuk piros ruhája és Mikulás-sapkája jelezte, ők is ragaszkodnak Szent Miklós napjához.

 

Adventi várakozás (lelki nap, nyílt órák, kézműves foglalkozások) (2017. 12. 02.)

Az iskola diákjai december első két napján többféleképpen készülődtek az előttünk álló ünnepre. Pénteken korosztályuknak megfelelő lelki foglalkozásokon figyelmük az advent lényegére és szerepére, az Úr eljövetelére irányult, amit az utána következő szentmise erősített meg. Szombaton nyílt órákat tartottunk, amelyek mindenkitől – gyerektől, tanártól és szülőtől is – egymásra való gondos odafigyelést kívántak. Ezután különféle kézműves foglalkozásokon adventi koszorúk és karácsonyi díszek készültek, és a termek is megszépültek. Mindezek segítségével lélekben megerősödve, ünnepi hangulatban várjuk a karácsonyt.

 04

 

Egyházmegyei verseny (2017. 11. 24.)

November 24-én 6., 7. és 8. osztályos tanulóink közül 16-an vettek részt a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában rendezett egyházmegyei angol-német versenyen, amelyen Mazák Eszter (6. o.) második helyezést ért el. Gratulálunk!

 

Öregdiákok az iskolában (2017. 11. 22.)

A pályaorientációs napon régi diákjaink látogattak vissza hozzánk. A 12. osztályosoknak ők beszéltek arról, mit tapasztaltak az érettségi utáni képzéseken és a felsőoktatási intézményekben. Többen már munkatapasztalataikat is megosztották a végzősökkel. Személyes és őszinte beszámolóikból kirajzolódott, hogy a más élethelyzetbe került volt diákok szemléletmódja hogyan változott, és mennyire értékelnek olyan dolgokat, amelyekre korábban teherként tekintettek. Elbeszélésük hiteles és gondolatébresztő volt nemcsak a 12.-esek, hanem volt tanáraik számára is. Mindnyájan köszönjük, hogy eljöttek!

 palyaorientacios nap00001

 

Pályaorientációs nap (2017. 11. 22.)

A tanév rendjéről szóló rendelet értelmében idén egy tanítás nélküli munkanapot pályaorientációs célra kell felhasználniuk az iskoláknak. Nálunk a különböző korosztályoknak megfelelően évfolyamonként más programok irányították a munka világára a gyerekek figyelmét. A MiniPolisz, a Mária Rádió, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentőszolgálat és más helyszínek egyaránt érdekeseknek bizonyultak számukra. A pályaválasztáshoz közelebb levő 11-12. osztályosok az iskolába meghívott vendégek hiteles beszámolói és előadásai segítségével gondolkodhattak el leendő lehetőségeikről és felelősségükről.

 

 

Iskolai versenyek (2017. 11. 22)

November harmadik hetében két iskolai versenyre is sor került. Hagyományteremtő új kezdeményezés a november 15-én lezajlott hittanverseny, amelyre 31 pár nevezett be, 17-én pedig szintén sok résztvevővel tartottuk a szokásos idegen nyelvi versmondó versenyt .  Az eredmények a "Versenyeredmények" oldalon tekinthetők meg.

 

Művészetpedagógiai foglalkozás (2017. 11. 16.)

A 10. osztály a Budapest Galériában járt november 10-én. A gyerekek nagyon izgalmas művészetpedagógiai foglalkozás keretében  kerültek közelebb a kortárs művészeti alkotásokhoz, emellett maguk is alkotókká váltak ezek megzenésítésével. A program mindnyájuk számára rendkívül tanulságos és szórakoztató volt.

DSC01954

 

Kiállítás látogatás (2017. 11. 15.)

A 12. osztály a nemrég felújított, III. kerületi Vasarely Múzeumot látogatta meg november 15-én. A diákok nagy élvezettel nézték végig az optikai hatásokat kiaknázó képeket, és lelkesen próbálgatták az ezekre épülő, speciális szemüveggel használható alkalmazást, amely a művészetet a mai gyerekekhez viszi közelebb.

 Image00006

 

Márton-napi felvonulás (2017. 11. 10.)

Alsósaink hagyományos novemberi programja megmutatta, hogy a Márton-napi népszokásokra nem csupán az éttermek divatos „libalakomái” emlékeztetnek. November 10-én a gyerekek a szülőkkel közösen töltött délutánon vidáman és meghitt hangulatban ünnepelték Szent Mártont. Sötétedés után saját készítésű lámpásaikkal vonultak fel a faluban, és így sugározták szét a jótetteket és reményt szimbolizáló fényt.

 

Szalagavató (2017. 11. 04.)

November első szombatján a 12. osztályt ünnepeltük a Békásmegyeri Közösségi Házban, szalagavató báljaink hagyományos helyszínén. A program első részében a végzősök megkapták a gimnáziumi éveik kezdetének és végének évét jelző szalagot, amely a felnőtt élethez közeledésük iskolai szimbóluma. Ezután a négy évükről készült képekből nézhettünk meg vetítést, majd a 10. osztályosok köszöntötték őket egy dallal. A 11.-esek, az ünnepség rendezői, a tanórákról és a tanárokról készített néhány jelenetes, kedves paródiával lepték meg őket. A végzős osztály tagjai törzsi táncot mutattak be, majd a szünet után keringővel nyitották meg a bált, amelyen szokás szerint fölkérték szüleiket, rokonaikat, tanáraikat és barátaikat.

 Image00005Fotó: Borbély Kristóf

 

Iskolai sikerek a Bolyai versenyen (2017. 10. 25.)

A Bolyai Matematika Csapatverseny 3-8. osztály kategóriájában  felső tagozatosaink szép eredményeket értek el a körzeti fordulóban. Ötödik osztályosaink 5., a hatodikosok 4. helyen végeztek, a hetedikes csapat pedig - Béres Melinda, Bollók Dávid, Bolf Eszter és Nagy Levente - első helyezéssel bejutott a november 18-i országos döntőre. Gratulálunk!

Image00002

 

Megemlékezés október 23-ról (2017. 10. 20.)

Égő tank, lövések csattanása, ágyúzás és szétszóródó romok – ilyen látványos elemek kísérték a 9. osztály 56-os forradalomra emlékező előadását. A harcokat tágasabb keretben értelmezte a folytatás, Wass Albert Szentek zendülése című novellájának színpadi változata, amely Árpád-házi szentjeink kitartó közbenjárásában mutat föl reménységet a magyarság számára. Az előadáshoz színes és mutatós díszletek adták a hátteret, amelyeket a kilencedikesek maguk készítettek.

Image00004

 

Osztályprogram (2017. 10. 19.)

7. osztályosaink a Budapest Galériában jártak, ahol Az időgépész című művészetpedagógiai programon vettek részt. A foglalkozáson épületek sorsa, történelmi korok és a jövőről alkotott elképzelések álltak a beszélgetések és tevékenységek középpontjában.

idogepesz

 

Zarándoklat Soroksáron (2017. 10. 13.)

Október 13-án felső tagozatos tanulóink részt vettek azon az országos zarándoklaton, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hirdetett meg az utolsó fatimai jelenés 100. évfordulójára, a soroksári Fatimai Szűzanya tiszteletére épült Szent István király-templomhoz. A szentmisét Erdő Péter bíboros atya celebrálta. Diákjaink ezen a napon megtapasztalhatták, hogy a katolikusok nagy családjához tartozunk.

 

Október 6. – Az aradi vértanúk napja (2017. 10. 06.)

Az aradi vértanúkról idén az egész iskola egyszerre emlékezett meg. Ezt a nyári felújítások során megújított iskolarádió tette lehetővé, amelynek első adása volt ez a program. A műsorban a diákönkormányzat ötödikes tagjai Tóth Györgyi tanárnő vezetésével olvasták fel az Aradon kivégzett hősök utolsó, megindító szavait.

 

Raoul Wallenberg emléknap (2017. 10. 05.)

Az emberi helytállás példáit ismerhették meg gimnazistáink a Raoul Wallenberg emléknapon. A Holokauszt Emlékközpontban a 10., a 11. és a 12. osztályosok múzeumi foglalkozásokon és a központ megrendítő kiállításán gondolkodhattak el a mások iránti együttérzés és közöny, a végzetes döntések és az egyéni felelősség kérdésein. Megismerkedhettek olyan példaadó személyiségekkel is, akik életük árán is ragaszkodtak erkölcsi értékekhez, és önfeláldozóan segítettek méltóságuktól megfosztott embertársaikon. A 9. osztályosok, akik tavaly jártak az emlékközpontban, idén ezen a napon a Terror Házában elmélkedhettek hasonló kérdéseken. Az elgondolkodtató múzeumlátogatásokat a III. kerületi önkormányzat támogatta.

holokauszt

 

Látogatás a Budakeszi Vadasparkban (2017. 10. 03.)

Október 3-án Szent Ferenc ünnepéhez és az állatok világnapjához kapcsolódva a Budakeszi Vadasparkban jártak 1-5. osztályos diákjaink. Mindegyik évfolyam korosztályának megfelelő szakvezetéssel ismerkedett a park lakóival. A program megvalósulását a III. kerületi önkormányzattól nyert pályázati pénz segítette.

 

Szent József túra (2017. 09. 29.)

"Legyünk egymásnak őrangyalai!" Ezt a gondolatot bízta ránk Beer Miklós püspök atya az idén Vácra szervezett Szent József túránk közös szentmiséjén, melynek helyszíne a székesegyház volt. A váci túra jó kezdő alkalom volt e gondolat megvalósításához, hiszen ezen az iskola összes tanulója, a legkisebbektől a legnagyobbakig, együtt, egymásra figyelve vett részt. Bár a városban külön, osztályonként néztük végig a nevezetességeket, amelyekhez kapcsolódóan egy városismereti feladatlapot is meg kellett oldanunk, a szentmisén és a vonatúton mindnyájan együtt voltunk. Megtapasztalhattuk, hogy egymásra vagyunk bízva, és nem csak most, hanem egész évben őrangyalként kell óvnunk egymást.

    iskolakep vac

 

Tanévnyitó Veni Sancte (2017. 09. 01.)

Gimnazistáink szeptember 1-jén részt vettek a fővárosi katolikus iskolák idén először megtartott közös évnyitó Veni Sanctéján a Szent István-bazilikánál. A közel négyezer diák és több száz pedagógus között láthatták más iskolák zászlóit és ünneplő öltözékeit, megélhették a közösség élményét, és részesei lehettek a közös ünneplésnek.

 

E - évkönyv 2016/2017.

Mozilátogatás (2017.05.10.)

Május 10-én iskolánk 7., 8. és 10. osztályos diákjaival közösen megnéztük Dr. Olofsson Placid atyáról, GULAG-túlélőről szóló filmet. Hogyan lehet túlélni a Gulágot és derűsnek maradni? - többek között ezt a kérdést tette fel a film a nézőnek. Placid atya bencés szerzetes élettörténete, stílusa és humora magával ragadó volt: diákok és tanárok is egyaránt érdeklődéssel figyelték a közel két órás filmet. A filmből nemcsak a korabeli történelem egy szeletét ismerhettük meg, hanem a túlélés négy elvét is, amelyek segítségével Placid atya a borzalmak idején is megőrizte önmagát, sőt példamutató derűjét is. Placid atya élete, története és mindaz, amit a filmből láttunk hatalmas életigenlésre ösztönöz minket. A filmvetítésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban került sor, ez többeknek külön élmény volt, hiszen először jártak az impozáns épületben.

Színházlátogatás (2017.05.10.)

11. osztályosaink május 10-én Arthur Miller Az ügynök halála című darabját nézték meg a Városmajori Színpadon az Örkény Színház előadásában. Egybehangzó véleményük, hogy elgondolkodtató, élvezetes estében volt részük.

Ballagás (2017.05.05.)

Május 5-én, pénteken tartottuk a ballagást, amikor végzős gimnazistáink egy szál virággal, énekelve körbejárták az iskolaépületet, ezzel búcsúzva tanáraiktól és az iskola tanulóitól. A szüleik, rokonaik a tornateremben várták a ballagókat, akik itt kapták meg a csokrokat, lufikat, majd énekelve, diáktársaik sorfala mellett folytatták az útjukat a templomba. A misét Forgács Alajos pápai káplán, protonotárius kanonok, h. esperes mutatta be, aki 1997 és 2001 között plébános volt a békásmegyeri Szent József Plébánián. A misét követte a rövid ünnepség, amelyben először a diáktársak nevében Pálvölgyi Dorottya és Körmendi Péter 11. osztályos tanulók búcsúztak a 12. osztályosoktól, majd a végzősök nevében Tóth Kata mondott köszönetet szüleiknek, tanáraiknak. Az ünnepség Hajna Ákos igazgató úr beszédével zárult, amelyben felkérte a 12. osztályosokat, hogy a hagyományokhoz hűen kössék fel az osztályt jelképező szalagot az iskolazászlóra. 

 ballagás 2017

Kiállítás-látogatás (2017.04.26-27.)

Áprilisban a 10. és a 11. évfolyamos tanulók megnézték a Köztes Átmenetek című kiállítást a KÖKI Terminál 2. emeleti kiállítótermében. A diákokat kísérő vezette végig a fiatalok drogfogyasztásával, a függőséghez vezető és az abból kivezető úttal foglalkozó termeken. A programon a bemutatott anyagnál sokkal érdekesebb, lényegesebb volt a kísérő által vezetett beszélgetés.

Köztes Átmenetek drog

Rendezvények a költészet napja alkalmából (2017.04.10-11.)

Április 10-én rendeztük meg a felső tagozatosok és a gimnazisták hagyományos iskolai versmondó versenyét.  Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából idén a költő verseiből választottak versenyzőink. A legtöbben az 5. és a 6. osztályból jelentkeztek, és a zsűri Mazák Eszter (5. oszt.) versmondását ítélte a legjobbnak. Másnap, április 11-én nyílt meg a szintén hagyományos verskiállítás az aulában. Ezen tanulóink - ajánlott és szabadon választott - versekhez készített illusztrációi tekinthetők meg. Mindnyájuknak köszönjük, hogy így emlékeztetnek a költészet napjára!

Német nyelvi verseny (2017.04.01.)

Az egyházi általános- és középiskolák számára kiírt 7. Mezzofanti Országos Nyelvi versenyen iskolánkat Leikep Orsolya és Tóth Kata 12. osztályos tanulók képviselték. Gratulálunk az általuk elért szép eredményhez!

Szent József-nap (2017.03.17.)

Intézményünk 2016. szeptember 1-jétől Szent József nevét viseli, ezért Szent József emléknapjához kapcsolódóan tartottunk iskolanapot. Az iskola tanárai és diákjai először szentmisén vettek részt, amelyet Gyetván Gábor atya, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgatója mutatott be. A szentmise után rendhagyó órák következtek.  A diákok - érdeklődésüknek megfelelően - kilenc előadásból és három műhelymunkából választhattak. A előadások témai voltak: méhek, kutyák, gyógynövények, étkezés története, pénzügyek a hétköznapi életben, rovásírás, nemek forradalma, II. világháborús csaták. Emellett a következő műhelymunkák közül lehetett választani: kézműves foglalkozás, énektanulás, filmnézés. Délután az osztályoknak különböző ügyességi feladatokat kellett megoldani, majd foci-, röplabda- és kosárlabda meccseket vívtak egymással. A program tanár-diák röplabda meccsel zárult.

Márcus 15-i ünnepség (2017.03.14.)

Március 14-én a 4. osztályosok ünnepi műsorával emlékeztünk meg az 1848-as forradalom 169. évfordulójáról. Az előadásban bemutatták a március 15-i forradalom előzményeit, eseményeit, elhangzott a Nemzeti dal, majd a diákok Bródy János-Koncz Zsuzsa: Szabadnak születtél című dalát énekelték el. Köszönjük a a színvonalas előadást, amellyel méltó módon emlékezhettünk ezen a nemzeti ünnepen!

Látogatás a Parlamentben és kiállítás látogatás (2017.03.08)

2017. március 8-án  délelőtt az iskolába menőnagycsoportosokmeglátogatták a parlamentet, Varga Mihály Gazdasági Miniszter Úr VIP vendégeként.

Ugyanezen a napon a 11. osztály a Műcsarnokban tekintette meg Az első aranykor című kiállítást, amely az Osztrák-Magyar Monarchia festészetét mutatta be. Ismert és kevésbé ismert magyar festők képei mellett cseh, lengyel, horvát és román múzeumokból kölcsönzött korabeli festményeket is láthattak. A sok kép közül mindegyikük talált több olyat, amely miatt úgy érezhette, megérte elmennie.

Magyar Kultúra Verseny (2017.03.06.)

Idén március 6-án rendeztük meg az iskola hagyományos Magyar Kultúra Versenyét a 7-12. osztályosok számára. 23 pár mérte össze a Magyarországgal és művelődésével kapcsolatos tájékozottságát és tudását irodalmi, történelmi, földrajzi, biológiai, színház- és filmművészeti és közéleti témákban. Az első három helyezett mellett az évfolyamgyőzteseket is jutalmaztuk. Legjobban a 11. osztályos Pálvölgyi Dorottya - Szabó Balázs páros szerepelt. Gratulálunk!

magyar kult

Hittanos projektnapok (2017.03.02-03.)

Hamvazószerdát követő csütörtökön és pénteken tartottuk meg a hagyományos hittanos projektnapot iskolánkban. A felsős és gimnáziumi osztályok idén egy-egy bazilika nevét kapták, erről kellett tablót készíteni, valamint tárgyiasult formában bemutatni a bazilika egy-egy jellemzőjét. A Mária-kegyhelyek mellett az egri és a veszprémi bazilika is a választható feladatok között volt. Idén is magas színvonalú, változatos megoldásokat láthatott a zsűri, ennek is köszönhető, hogy valamennyi osztály kapott jutalmat és oklevelet munkájáért. 

projekt2017

Megemlékezés a Kommunizmus Áldozataira (2017.02.23.)

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából gimnazista diákjaink a Memento Parkban jártak, ahol megtekintették azt a 42 szobrot, emlékművet, amelyek az 1945-1989 közötti kommunista korszakban Budapest utcáin és közterein álltak. 

szoborpark

Természettudományi verseny (2017.02.20.)

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulóján 1. helyezést ért el, és ezzel az országos döntőbe jutott 5. osztályos tanulóink csapata, a Büdös poloskák. A csapat tagjai: Hampel Flóra, Nemes Hanga, Petrovics Gréta, Waigand Emília, felkészítő tanáruk: Szalai Kornélné. Gratulálunk!

Múzeumi nap (2017.02.13.)

Ebben a tanévben először, hagyományteremtő szándékkal tartottunk múzeumi napot, amelyen valamennyi osztály az osztályfőnök vezetésével egy-egy múzeumot látogatott meg. A diákok életkorának, érdeklődésének megfelelően sokféle múzeumban jártunk. Az úticéljaink voltak: a szentendrei Szamos Marcipán Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Mátyás-templom, a Csodák Palotája - Illúzió Kiállítás, a Planetárium, az Állatkert, az Operaház és a Sziklakórház. Diákjaink sok ismerettel gazdagodtak a látogatások során.

Szülői est (2017.01.20.)

A Szülői Munkaközösség jan. 20-án délután 17 órára hívta és várta az iskolánkba járó diákok szüleit, hogy forró tea, forralt bor és grillezett kolbász, virsli mellett kötetlenül beszélgethessenek egymással és a tanárokkal. Ez az alkalom jó lehetőség volt arra, hogy jobban megismerhessük egymást. Reméljük, hogy az évről-évre megrendezendő eseményen egyre nagyobb számban fogják képviseltetni magukat a gimnazisták szülei is.

Adventi szereplések 

Az adventi időben alsósaink több alkalommal is szebbé tették idős emberek karácsonyi készületét. A harmadik osztályosok Mikulás napján kedveskedtek egy műsorral a Víziorgona utcai Nyugdíjas Ház lakóinak, másodikos diákjaink pedig a Madzsar József utcai Nyugdíjas Házban jártak betlehemes előadásukkal. December 16-án a harmadikosok az "Advent Óbudán" programsorozat keretében a Fő téren szerepeltek. A negyedikesek a karácsonyfa-díszítő versenyen vettek részt. Jó érzés tudni, hogy ezek az alkalmak mindenkit gazdagítottak.

Rajzpályázat (2016.12.18.)

4. osztályos tanulóink különdíjban részesültek a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola által meghirdetett "Karácsonyi finomságok" című rajzpályázaton. A csapat tagjai: Abonyi Ábel, Bogdán Csaba, Bollók Szonja, Boncz Ilona, Gurman Alexandra, Hartmann Zsófia, Kanyó Dóra, Károlyi József, Mazák Péter, Molnár Réka, Nagy László, Solymos Enikő, Szabados Lili, Szabados Luca, Zsombok Zsófia

Színházlátogatás (2016.12.10.)

December 10-én, szombaton a 11. osztályosok a Vörösmarty téri adventi forgatag után Molnár Ferenc A testőr című vígjátékát nézték meg a Pesti Színházban. Nagyon szórakoztató, vidám estében volt részük, amelyet a remek színészi játék tett emlékezetessé.

Mikulás (2016.12.06.)

Az alsó tagozatosoknak a 10. osztályosok mutatták be a Jön a Mikulás című jelenetet, majd a színdarab végén valóban megjelent a Mikulás, és kiosztotta ajándékait a gyerekeknek.

Osztályprogramok (2016.11.30.)

Novemberben több osztály számára szervezett osztályfőnökük programot. Az 5. osztályosok a Természettudományi Múzeumban jártak, ahol a gyerekek nagy érdeklődéssel nézték meg a múzeum kiállításait. A 9. osztályosok moziban voltak együtt, a 10. osztályosok pedig a Láthatatlan Kiállításon vettek részt. A tanulóknak nagy élményt jelentett, hogy testközelből megismerkedhettek a vakok világával. Vak vezetőjüktől sok érdekes dolgot megtudtak a vakok és látássérültek helyzetéről, mindennnapjairól. A teljesen sötét kiállításon tapintás, hangok, illatok nyomán próbáltak tájékozódni, különböző élethelyzetekben próbálhatták ki magukat. Ezt követően pedig a Braille-írógéppel és olyan használati eszközökkel, játékokkal ismerkedtek meg, amelyek megkönnyítik a látássérültek hétköznapjait.

Adventi lelki nap (2016.11.28.)

November 28-án, kedden tartottuk idei adventi lelki napunkat. Az 1-7. osztályosoknál vendégelőadók tartottak elmélkedést, adventi készületet, a 8-12. osztályosok pedig "A jövő kezdete" című filmet tekintették meg, majd az osztályfőnökeik vezetésével a filmről, illetve ennek kapcsán a jócselekedetekről, a hitről, megbocsátásról, Jézusról és az adventről beszélgettek. A lelki napot közös szentmisével zártuk, amelyet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes mutatott be. A misét követően a gimnazista tanulók kötetlen beszélgetésen vettek részt, amelynek során megismerhették Csaba testvér életét, munkásságát. A beszélgetést közös imával zártuk.

Rajzpályázat (2016.11.26.)

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által meghirdetett "Kamilla, az év gyógynövénye 2016" rajzpályázaton Alexi Boglárka, Détári György, Hampel Flóra, Mazák Eszter, Nemes Hanga és Petrovics Gréta 5. osztályos tanulók dicséretben részesültek.

Adventi koszorú készítés (2016.11.25.)

Advent kezdetét megelőző pénteken adventi koszorú készítésre vártuk a felsős és gimnazista tanulókat. A vállalkozó kedvű diákok Szalai Ági néni vezetésével elkészíthették osztályuk adventi koszorúját, valamint az iskolai koszorút, amelyet az aulában helyeztünk el.

 koszorú készítés

Rajzpályázat

A Carioca országos rajzpályázatán Détári György 5. osztályos tanulónk a "Legkreatívabb rajz" kategóriában különdíjban részesült. Ezúton is gratulálunk az eredményhez! Felkészítő tanára: Kolmont Enikő.

06.Carioca Détári Gy

Márton-nap (2016.11.10.)

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a Márton-napi lámpás felvonulást. Az eseménynek dupla aktualitása volt, hiszen az egyházi év is Szent Márton életéhez kapcsolódott. 

A szülőket libazsíros, lila hagymás kenyérrel és meleg teával vártuk, majd sötétedéskor énekszóval indultunk el a faluba a magunk készítette lámpásokkal.

Látogatás az MTVA-ban (2016.11.07.)

November 7-én az MTVA látogatóközpontjában jártunk a 7. osztállyal. Megtekintettünk egy technikatörténeti kiállítást, és megnéztünk egy dokumentumfilmet a televíziózás történetéről. Bepillantást nyertünk abba, hogy milyen egy igazi stúdió. Ellátogattunk a jelmeztárba, ahol a különböző filmekben használt öltözékeket, kellékeket tárolják. A látogatók számára összeállított stúdióban saját műsort készíthettünk. Volt kerekasztal-beszélgetés, kipróbálhattuk a hírolvasást, illetve az időjárás-jelentés készítését.

mtva

Szalagavató (2016.10.29.)

Szombaton tartottuk a végzősök Szalagavató bálját a Békásmegyeri Közösségi Házban.

Hajna Ákos igazgató beszéde után az ünnepélyes szalagtűzés következett, majd a 12. osztály gimnáziumi élményekről készített filmjét tekinthettük meg. Az ünnepi műsor következő részében Pálvölgyi Dorottya 11. osztályos tanuló előadásában az Ave Maria Beyonce-féle feldolgozást hallgathattuk meg, majd a 10. oszályosok a Ringasd el magad című dalt adták elő. Ezután következett a 12.-esek osztálytánca, majd Lőrincz Miklós Mai történet című rövid bohózata zárta az ünnepi műsort, amelyet a 11. osztály adott elő.

A bált a 12. osztályosok keringője nyitotta meg.

Október 23.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve tanulóink a héten osztályfőnöki, magyar irodalom és történelem órák keretében ismerkedtek meg a forradalom eseményeivel, valamint az ehhez kötődő irodalmi művekkel. Az 5-7. osztályosok a Parlamenben jártak, megtekintették a Kossuth téren található '56-os kiállítást, és tablót készítettek. A gimnazisták a Terror Házában vettek részt tárlatvezetésen, amelynek során megismerték a forradalom előzményeit,  megtekintették az 1956-hoz kötődő tárgyakat, emlékeket, és képet kaphattak a forradalmat követő megtorlásról. Az alsó tagozatosok kézműveskedéssel és közös megemlékezéssel készültek nemzeti ünnepünkre. Az első osztályosok virágot ragasztottak, a másodikosok a forradalom jelképét, lyukas zászlót színeztek. A harmadik és negyedik osztályban mécsesek készültek, majd ők olvasták fel a forradalom eseményeit az 1956-os képek előtt. A felső tagozaton és gimnáziumban is rövid ünnepséggel és a tablókból nyílt kiállítás megtekintésével zártuk a megemlékezést.

56 1        56 2

Egészségnap (2016.10.15.)

Az alsó tagozatos osztályok Ollé Melinda fogorvos előadásán vettek részt, ahol szó volt a fogváltásról, a helyes fogápolásról és fogaink egészségének megőrzéséről. Nagy sikere volt a partizánbajnokságnak és az aszfaltrajzversenynek. A versenyek közben lehetett rejtvényt fejteni, színezni, gyümölcsből készült képet nézni, sütőtököt kóstolni.

A felső tagozaton és a gimnáziumban a program egészséges ételek készítésével kezdődött, amelynek során a legtöbb osztály gyümölcssalátát készített. Ezt követően az 5-6. osztályosoknak a 12.-esek tartottak zenés tornát, közben a 7-8. osztályosok egy kozmetikus előadását hallgathatták meg. Szünetekben a diákoknak lehetőségük volt frissen préselt zöldségleveket és gyógyteákat kóstolni, totót kitölteni, plakátokat készíteni sport és egészség témakörben. 

plakát3

Szüret (2016.10.07.)

Hagyományainkhoz híven egy lelkes nagypapa segítségével idén is megrendeztük a szüreti mulatságot. A közös éneklés után ledaráltuk és kipréseltük a kosarainkból "szüretelt" szőlőt, a mustból a szülőknek is jutott kóstoló. Közben volt zsákban ugrálás, célbadobás, kötélhúzás. Vidám hangulatban telt el a délután.

Állatok világnapja (2016.10.04.)

Szent Ferenc ünnepén idén is megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról. Vendégünk, Tóth Gábor emlős állatokkal érkezett, amikről sok érdekességet tudhattunk meg.

Európai Madármegfigyelő Napok (2016.10.01.)

Október 1-jén, szombaton iskolánk kis csapata Szalai Kornélné vezetésével a dinnyési fertőn járt madárlesen az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényén. A lelkes csapat tagjai kézben tarthatták a nádas gyakori és ritka madárfajait, valamint átszelték a pusztát, miközben békákat, rovarokat és gombákat vizsgálhattak. 

P1160028 1          P1160026

Szent József - túra (2016.09.23.)

A hagyományos évindító iskolai túránk célja idén Esztergom volt. A 7., 8., 9. osztályos diákjaink, valamint néhány felsőbb éves gimnazista Dorogról gyalog érkezett Esztergomba, a többiek busszal utaztak oda. Valamennyi osztály megtekintette a Bazilikát, majd kisebb csoportokban folytattuk a város nevezetességeivel való ismerkedést. Az alsó tagozatosok a Várat tekintették meg, a felsősök a Duna Múzeumban jártak, a gimnazisták pedig a Keresztény Múzeumban vettek részt tárlatvezetésen. A túrát záró közös szentmisénket a Ferences templomban tartottuk.

Tanévnyitó (2016.09.01.)

Szeptember 1-jén 8 órától tartottuk a tanévnyitó ünnepséget, amelyen a névváltoztatás alkalmából vendégünk volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, választókörzetünk országgyűlési képviselője, valamint Kelemen Viktória 3. kerületi alpolgármester. 9 órától a Szent József templomban Veni Sanctén vettek részt az iskola tanárai és diákjai.

évnyitó1         évnyitó2

Copyright © 2016. Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium