Az előző tanévek E-évkönyveit megtalálják az archívum menüpont alatt.

 E - évkönyv 2022/2023.

 

Tanév végi események (06.27.)

A 2022/2023. iskolai év utolsó napjaira sokféle programot szerveztek az osztályfőnökök. A közösségeket erősítő összejövetelek változatos helyszíneken, korosztályoknak megfelelő tevékenységekkel zajlottak. Ezeket – és az egész tanévet – zárta le az iskolai évzáró és a hálaadó Te Deum. Ekkor lehetett megtekinteni a diákok éves munkáiból készült igényes rajzkiállítást is. (Ennek anyaga elérhető az iskola Facebook oldalán.) Végül június 19-21-ig folytak a szóbeli érettségik, amelyek szép eredménnyel zárultak. Isten áldásaival kezdődhet a nyári szünet!

IMG 20230609 153048

További képek a kiállításról megtekinthetők az iskola Facebook felületén!

 

Sportnap (06.13.)

Június 12-én rendeztük meg az év végi sportnapot, amelynek idén a Budakalászi Sport Club és az Omszki-tó környéke adott helyszínt. A gyerekek osztályonként járták végig az itt kialakított állomásokat, ahol nagyon sokféle mozgásos vagy ügyességi feladat várt rájuk. Kézilabda, foci, kötélhúzás, tókörfutás, akadálypálya, sakk, kondipark, íjászkodás vagy hullahoppozás egyaránt szerepelt a palettán. A sikeres lebonyolítást a tesitanárok mellett a 10. osztály segítette. A program végén joggal harsant fel a közös kiáltás: "Hajrá, Szent József!"

IMG 20230612 104821 1 

 

Könyvek között (06.08.)

A Gutenberg-galaxis még nem tűnt el. Erre nyújtott bizonyítékot tanulóinknak az iskola könyvtárosa, aki a tanév folyamán jó néhány könyvtári programot szervezett az olvasás előmozdítására. Több osztályt kísért a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárába, ahol nem csupán az egykori Wenckheim-palota impozáns épületét nézték végig, hanem korosztályuknak megfelelő foglalkozásokon is részt vettek. Az iskolához közeli Ezüsthegy utcai könyvtárral is ápolja a kapcsolatot, és oda is elkísért több osztályt. Reméljük, ez a könyvek között töltött idő sok gyerekben kelti fel az olvasási kedvet.

 

Év végi kirándulások (06.05.)

Június első két napjára szerveztük meg az osztálykirándulásokat. A csapatok sokféle kulturális és túrahelyszínt céloztak meg az ország különböző pontjain, többek között Gyulán, Csurgón, Pilismaróton, Ópusztaszeren, Aggteleken, Szentendrén, vagy Budapesten a Várban, illetve az Állatkertben. A nyolcadikosok és a tizenegyedikesek még Szlovákiába is eljutottak. A közös programok sikeréhez alighanem a napsütéses idő is hozzájárult.

 

Röplabdásaink örömteli eredménye (05.30.)

A III. kerületi önkormányzat szervezésében megvalósult kerületi sportnapon május 26-án óbudai és békásmegyeri gimnazisták mérhették össze futball-, röplabda- és kézilabdatudásukat. A TVE pályáin kilenc középiskola 220 diákja vett részt a mérkőzéseken. A röplabdabajnokságon iskolánk csapata harmadik helyezést ért el, amihez szívből gratulálunk.

ropisportnap202300001.jpg
 

 

Medve Szabadtéri Csapatverseny (05.22.)

A Medve Matek kirándulós csapatversenyén rendszerint szívesen vesznek részt a gyerekek. Szeretik a kellemes tavaszi bóklászást és az együtt gondolkodást. A Gellért-hegyen május 20-án rendezett futamon iskolánk négy csapattal vett részt. Az ötödikesek két hármasa (Bardóczy Kinga, Sepcsik Zara, Simon-Nagy Barbara, illetve Devich Róza, Hanti Blanka, Virág-Fügedi Leona) „ezüstmedve” rangot ért el, a hatodikos csapat (Csiszár Léna, Kanyó Laura, Kőszeghy Sára) pedig „aranymedvét”. Elismerésre méltóan szerepelt a tizedikesek kategóriájában Barczikay Márk, Hutkai Mózes és Mazák Péter, akik a „nagymedvék” között elegáns összmunkával a hatodik helyet szerezték meg. Mindnyájuknak gratulálunk!

348358212_630712448961420_8859566381339202871_n.jpgmedvematekverseny202300001.png

 

Rendhagyó rajzszakkör a kortárs művészet jegyében (05.20.)

Május 18-án T. Hudik Katalin tanárnő meghívására Tenk Dóra múzeumpedagógus, a T-ART Alapítvány kurátora látogatott el iskolánk gimnáziumi rajzszakkörös diákjaihoz. Előadást tartott a kortárs művészetről, alkotásokat mutatott a T-ART gyűjteményéből, valamint mai alkotók műveivel is megismertette a diákokat. A beszélgetés rávilágított, milyen fontos szerepet játszik a képzőművészet az önismereti folyamatokban. A vendég végül alkotásra invitálta a résztvevőket, akik figyelemre méltó újságpapír montázsokat hoztak létre.

rendhagyorajzszakkor202300001.png
 

 

Színházi este a Pál utcai fiúkkal (05.19.)

Hét évvel ezelőtti bemutatója óta töretlen népszerűség övezi A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc-regényből készült vígszínházi musicalt, amelyet május 18-án 8-11. osztályos diákjainkkal néztünk meg. Akik már többször látták a darabot, komolyan vitatták meg az éppen aktuális szereposztás előnyeit vagy hátrányait, a többiek egyszerűen csak élvezték az előadást. Nem kétséges, hogy az este minden színházkedvelő diákunkat feldobta és lelkesítette.

 

Nyolcadikosok osztályprogramjai (05.19.)

Az általános iskola befejezéséhez közeledve a nyolcadikosok mindig szívesen töltenek együtt több időt. Májusban két közös programon is élvezhették egymás társaságát. Egy alkalommal a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban jártak, ahol a lelki egészség és az egészségtudatosság kérdéseit előtérbe állító foglalkozáson vettek részt, legközelebb pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi részlegébe látogattak el. Ezek az események nem csupán kulturális élményekre teremtettek lehetőséget, hanem arra is, hogy minél több olyan percet élhessenek meg együtt, amelyet a későbbi találkozásokon is emlegethetnek.

IMG_20230504_100507_resized_20230518_010407215.jpgIMG_20230510_175940_resized_20230518_010406245.jpg

 

Bécsi tanulmányi kirándulás (05.14.)

A nyelvtanítás népszerűsítése és a nyelvhasználat gyakorlása érdekében némettanáraink május 12-re egynapos bécsi kirándulást szerveztek a diákoknak. Kezdeményezésükhöz csatlakozott rajztanárunk, aki a művészeti nevelés támogatása céljából bécsi múzeumlátogatásra hívta az érdeklődőket. Az egész napos eső nem kedvezett a hosszabb városnézésnek, így az eredeti terveket kissé módosították, de a program így is teljes volt. A művészetkedvelők a Kunsthistorisches Museum lenyűgöző tárlataiban gyönyörködhettek, a németesek pedig a Naturhistorisches Museum gazdag gyűjteményét nézték végig. A gyerekek által mindig igényelt szabad program után a csapat közösen látogatott el az Albertina múzeumba a Picasso halálának 50. évfordulója alkalmából összeállított kiállításra, és utána még jutott némi idő arra, hogy más ismert festők képeit is megcsodálhassák. Élményeik kétségkívül feledtetik a zord idő okozta kellemetlenségeket.

becsitanulmanyikirandulas202300001

 

Ballagás (05.05.)

Ferenc pápa magyarországi látogatásának és itt elhangzott szavainak alapvető jelképe volt a híd. A kapcsolatok e szimbóluma a néhány nappal későbbi ballagás lényegét is kifejezi. Az együtt töltött idő alatt az osztály tagjai között hidak épültek, és ezek lehetővé tették olyan közösség kialakulását, amely az iskola elvégzése után is összeköti őket. A 12.-esek idén május 5-én vettek búcsút középiskolai életüktől. Miután végigballagtak az épületen, és az udvaron szüleiktől és vendégeiktől átvették a virágokat, a templomba mentek át, ahol a szentmisében András atya is az összekötő kapcsokat emelte ki, amelyekre az evangéliumban felidézett utolsó vacsora közössége adott példát. A mise után kezdődött a ballagási műsor a búcsúbeszédekkel és a köszönetekkel, majd a Szent József-díj átadása következett, amelyet tanulmányi eredményéért és „hidakat építő” közösségi tevékenységéért idén Kovács Annának és Somfay Fanninak ítélt a tantestület.

IMG 3874

 

Idegen nyelvi nap (04.29.)

Iskolánkban minden évben több kiemelt alkalom hívja fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára. Ezek egyike az idegen nyelvi nap, amely idén két napra bővült. Április 26-án egy melbourni ausztrál fiatalt láttunk vendégül, aki élvezetes előadásban mutatta be hazáját a gimnazisták és a hatodikosok angolóráján, ahol beszélt az ország szélsőséges éghajlatáról, különös és sokszor veszélyes őshonos állatairól, híres találmányairól, valamint az ausztrál angol különös kifejezéseiről. Másnap a többi nyelv is szerepet kapott. A szünetekben az iskolarádió a gyerekek által korábban kért német, angol és olasz dalokat sugározta, ami a hangulatot és a táncos kedvet rázta fel, emellett kicsik és nagyok nyelvi rejtvényeket és feladványokat is megoldhattak finom jutalmakért. Különleges új ötletként idegen nyelvű videós interjúkat is készítettek. Az élményszerű programok a nyelvhasználat sokféle lehetőségére világítottak rá.

idegennyelvinap202300001.png

 

Fenntartható? Válaszkeresés a Föld napja alkalmából (05.03.)

Idén sem feledkeztünk meg a Föld napjáról, de mivel április 22. szombatra esett, a fenntarthatóság kérdéseit előtérbe állító következő témahéten nyílt lehetőség a közös gondolkodásra. A két kiemelt ügy nyilvánvaló összefüggéseire világított rá az a rajzpályázat, amelyet erre a kettős alkalomra hirdettünk meg. A beérkező rajzok és tablók, amelyekből az első emeleti folyosón készült rögtönzött kiállítás, a Föld jövőjét beárnyékoló súlyos veszélyekre és saját cselekvési lehetőségeinkre irányítják a figyelmet.

Fldnapja202300001.png

 

Dalszövegek vonzásában – találkozás Balla Gergellyel (04.25.)

Beszélek emberül” – a Platon Karataev zenekar dalszövegéből származó szép kifejezés lehetne mottója annak a gondolatébresztő találkozásnak, amelyben tizenkettedikeseinknek volt része az irodalom határterületeinek tanulmányozása keretében április 25-én. Balla Gergely, a zenekar alapítója nagyon hitelesen beszélt versről és dalszövegről, lelki mélységekről és azok nyelvi kifejezéséről, Pilinszky János, Weöres Sándor vagy Hamvas Béla hatásáról, valamint élete olyan eseményeiről, amelyek meghatározó szerepet játszottak kereső magatartása kialakulásában. Őszinte szavai és a személyes találkozás sok diákot mélyen érintettek.

ballagergellyel00001.png

 

Hittan projektnapok (04.05.)

A nagyheti tanítási napok hagyományos programja a hittan projekt. A tanórák után az osztályok egy-egy keresztény vonatkozású témát dolgoznak fel, amelyet anyaggyűjtést és tervezést követően részben szövegesen, részben valamilyen kézzelfogható alkotással jelenítenek meg. Idén április 3-5-én zajlott az esemény, amelynek keretében az alsó tagozatosok  Jézus csodáit, a felsősök a zarándokhelyeket, a gimnazisták pedig a magyar Mária-kegyhelyeket mutatták be. Munkájuk eredményéből az aulában készült kiállítás, amelyet a szülők is megtekinthetnek. A húsvéti készülődés jegyében az osztályok nagyszerdán Tóth Györgyi hittantanár és Szili András atya vezetésével az udvaron keresztúton is részt vettek.

20230405 123721

 

Színházi élmények (04.05.)

Felsőbb évfolyamos gimnazistáinknak az utóbbi időben több színházi lehetőséget szerveztünk. A végzősöknek március 31-én az érettségi tételekhez kapcsolódó e-színházi előadás megtekintését tettük lehetővé, április 4-én pedig a 11-12.-es érdeklődő diákokkal a Pesti Színházban jártunk a József Attiláról szóló Mondjad, Atikám! című produkción. Mindkét program igazi élménnyé alakította az irodalmi tananyagot.

pestiszinhaz300001.png

 

Örömteli versenyeredmény (04.04.)

Március 31-én rendezték meg a Katolikus Pedagógiai Intézetben a Katolikus Középiskolák Matematika Versenyének döntőjét, amelyen a korosztályos mezőnyben Barczikay Márk, 10. évfolyamos tanulónk tizedik helyezést ért el. Szép eredményéhez gratulálunk!

katkozepiskmatekverseny00001.png

 

„Évfordulók 200” – Versenyek a magyar költészet napja alkalmából (04.03.)

Idén hármas irodalmi évfordulót ünneplünk, ezért a magyar költészet napjához közeledve több rendezvényünket ezekhez kapcsoltuk. A március 29-én lezajlott hagyományos iskolai versmondó versenyen a kétszáz éve született Petőfi Sándor versei hangzottak el, az április 3-i magyar kultúra versenyen pedig Petőfi mellett a szintén kétszázadik évfordulóját ünneplő Madách Imre, illetve a Himnusz is előtérbe került. A bicentenáriumok így lehetőséget teremtettek, hogy erősítsük diákjaink magyar irodalom iránti elkötelezettségét.

 

Egyházmegyei hittanverseny (04.02.)

Tanulóink idén is részt vettek az egyházmegyei hittanversenyen, amelynek a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium adott helyet március 29-én. Iskolánkat a 10. és 11. osztályból összeállt csapat képviselte, amely a szép felkészülés eredményeképp negyedik helyezést ért el.

 

A víz világnapja (03.22.)

A tavalyi magyarországi súlyos aszály különleges hangsúlyt ad a víz világnapjának, amelyet 1993 óta tartanak azzal a céllal, hogy a mindenki által elérhető tiszta víz fontosságára irányítsák a közfigyelmet. Iskolánk évek óta csatlakozik ehhez a törekvéshez valamilyen feladattal vagy megmozdulással. Idén a víz az épület két helyszínén lett főszereplő, ahová a gyerekek által készített plakátok és ötletes dekorációk csalogatták a közönséget. Ezeken a folyosói "vizes" pontokon különféle ásványvizek kóstolására, kvízjátékra, rejtvényfejtésre, kísérletre, vízisportokkal kapcsolatos feladatokra és más érdekességekre nyílt lehetőség.

20230322 104724

 

Szent József-nap (03.19.)

Szent József alakját minden évben külön iskolanappal emeljük ki. Nem csupán azért, mert 2016-ban az ő nevét vette fel intézményünk, hanem azért is, mert csöndes és tevékeny személyisége, szerető gondoskodása minden keresztény ember életpéldája lehet. Az idei Szent József-napot megnyitó Szili András atya is ezt emelte ki és hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy ne csak beszéljünk és ígérgessünk, hanem tettek is kövessék szavainkat. Buzdító gondolatait előbb színvonalas diákelőadások követték, majd változatos programokon és bemutatókon vehettek részt a gyerekek. Elhangzott élménybeszámoló Japánról, illetve tájfutásról, lehetett kísérletezni, édességet készíteni, teaházban csevegni, alkotóműhelyben tevékenykedni, valamint a Madách Színház iskolák számára készített irodalmi filmjét megnézni. Érdekes színfolt volt a rózsafüzérekből, feszületekből és különféle bibliakiadásokból létrehozott gazdag kiállítás, illetve a kisebbeknek nagy élményt jelentett a kutyabemutató. A sokféle program után közös agapéval zárult a nap.

 25

 

Megemlékezés március 15-ről (03.13.)

A tanulmányi vizsgák időpontja miatt idén néhány nappal korábban, március 10-én emlékeztünk meg a 48-as forradalomról és a nemzeti ünnepről. A 4. osztályosok kedves és színvonalas előadása a mindig kritikus diákközönség figyelmét is rá tudta irányítani a 175 évvel ezelőtti március 15-i eseményekre. A gyerekek összeszedett, igényes előadásmódja, érthető, szép beszéde méltó és komoly műsorral ajándékozta meg a többi osztályt.

04

 

Háziversenyek az alsó tagozaton (03.05.)

Február 20-a és március 3-a között alsósaink több tantárgyban mérethették meg magukat. Mindegyik osztály számára rendeztek versmondó, népdaléneklő és rajzversenyt, a 3-4.-esek pedig ezeken kívül helyesírási versenyen is részt vehettek. A legügyesebbek helyezései a „Versenyeredmények” oldalon tekinthetők meg.

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja (02.25.)

Gimnazistáinkkal rendszeresen valamilyen programmal emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól, bár a pandémia miatt az utóbbi években nem tudtunk külső helyszíneket felkeresni. Idén már módunk nyílt erre: a Terror Házát helyi tárlatvezetők segítségével néztük végig, és nyomasztó benyomásaink a huszadik századi magyar történelem súlyos időszakairól gondolkodtattak el.

 

Hamvazószerda (02.22.)

Február 22-én lelki elmélyüléssel kezdtük meg a nagyböjtöt. Szentmisén részesültünk a hamvazás szentelményében, az elmélkedések pedig a szent időszak megerősítő lehetőségeire irányították a figyelmet. Az alsó és a felső tagozat készülődését meghívott előadók vezették, köztük az iskolát belülről is jól ismerő Őri Imre atya. A gimnazistákat pedig Szili András atya gondolkodtatta el: hétköznapi történetei arra világítottak rá, milyen fontos a megbocsátó, irgalmas szív.

 

János vitéz a színpadon (02.19.)

Az ötödikeseknek igazi élményben volt részük február 16-án délután a Nemzeti Színházban, ahol Petőfi Sándor János vitézének színpadi változatát nézték meg. A kifejezetten gyerekközönséget megcélzó előadás fiatal színészgárdája elbűvölte diákjainkat. Mai környezetben játszódó kerettörténetben idézték fel számukra Petőfi klasszikusát, ami nem csupán a népi hagyományok és a szerelmesek meséjének megelevenítésére adott lehetőséget, hanem korunk nyelvének és világának megjelenítésére is. Ebben a közegben a gyerekek otthonosan érezték magukat, és az előadás végén boldogan kapcsolódtak be a szűnni nem akaró ovációba és vastapsba.

 

Sakk diákolimpia (02.13.)

Az iskolai sakkszakkörösök idén januárban részt vettek a III. kerületi sportági diákolimpián, és fiatal korukhoz képest igazán ügyesen szerepeltek. Noha korcsoportjukban ők voltak a legifjabbak, mindegyiküknek sikerült pontot szereznie mind az egyéni, mind a csapatversenyben. Teljesítményükhöz gratulálunk!

sakk_diakolimpia00001.jpg

 

Német nyelvi csalogató (01.25.)

Némettanáraink tavalyi kezdeményezése az iskolai németoktatás népszerűsítését és megerősítését célozta angol nyelv uralta világunkban: a másodikosoknak rendhagyó órát tartottak, amely lehetőséget teremtett a gyerekek számára, hogy megismerkedjenek leendő tanáraikkal és a nyelvvel. Az előző évi alkalom sikerén felbuzdulva idén is megszervezték a német nyelvi csalogatót. Február 25-én a gyerekek oldott hangulatú foglalkozáson sajátították el a számokat németül 1-10-ig. A barkácsolás, mondókázás és online játék közben ezek szinte észrevétlenül kúsztak a fejükbe. A vidám óra után talán többen döntenek jövőre a német nyelv tanulása mellett.

nemetcsalogato200001.jpg

 

Himnusz 200 (01.22.)

A magyar kultúra napján, január 22-én minden évben megemlékezünk nemzeti imádságunk keletkezéséről, amelyhez az emléknap kötődik. Az idei mégis különleges alkalom, hiszen éppen kétszáz éve írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ennek emlékére pénteken, január 20-án a negyedik óra kezdetén mindegyik felsős és gimnazista osztályban kivetítettük a vers kéziratát és elmondtuk a verset. Az alsósok el is énekelték, majd közösen idézték fel a szöveget.

 

Középiskolai felvételi (01.21.)

A félév végi januári szombat délelőttjén hagyomány szerint megtelt az iskola. A termekben izgatott diákok gyűltek össze, hogy megbirkózzanak az idei középiskolai írásbeli felvételikkel. Bár a megméretés mindig szorongással jár, iskolánk számára a jövő reménységét is jelenti.

 

Iskolai karácsony (12.22.)

Advent negyedik hetében már mindenki a közelgő ünnepre készül. Az osztályok is ezekben a napokban rendezték meg saját karácsonyi ünnepüket vagy közösségi programjukat. Szerdán, december 21-én szentmisén vettünk részt, majd a dráma szakkörösök leptek meg Dickens Karácsonyi ének című regényének színpadi adaptációjával, amely osztatlan sikert aratott. A jó hangulat és a feldíszített iskola mindannyiunkban a karácsonyváró lelkületet erősítette.

IMG 3591 

 

Karácsonyi ének az időseknél (12.16.)

Az iskolai drámaszakkörösök december 9-én és 15-én az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény két közösségi szervezetébe, a Szérűskert Idősek Klubjába és a Harang Idősek Klubjába vitték el karácsony örömét. Dickens közismert művének, a Karácsonyi éneknek színpadi változatát mutatták be a „korábban születetteknek”, akik nem csupán az előadást élvezték, hanem a közös éneklést is. A műsor érdekessége volt, hogy a darabban iskolaigazgatónk és Szili András atya is szerepelt.   

  IMG 3553

 

Adventi közösségi programok (12.11.)

A járvány miatti korlátozások az előző két évben akadályt állítottak a hagyományos iskolai adventi bécsi túra elé, idén azonban egy busznyi lelkes csapat indulhatott útnak december 8-án. Nemcsak közösséget kovácsolt együttlétük, hanem a bécsi vásárok fényfüzérei és karácsonyi illatai az ünnepre is hangolták őket. Az itt maradók is szerveztek közös programokat. Ők a hideg időben inkább a III. kerületi és fővárosi múzeumokba látogattak el, illetve a 12.-esek Debrecen ismert helyszíneit keresték fel. Az együtt töltött idő mindannyiuk számára lehetőséget teremtett, hogy a napi rutinokat megtörve  jobban figyeljenek egymásra, és baráti kapcsolataik is megerősödjenek.

IMG 20221208 125724 msolata

 

A Mikulás elrablása (12.08.)

Minden évben megérkezik az iskolába Miklós püspök vagy modern utóda, a Mikulás, de eddig nem kellett olyan nehézségekkel szembenéznie, mint idén. A 10. osztályosok alsósok számára készített műsorában ugyanis elrabolták. A kaland azonban természetesen jóra fordult, és a visszatérő Mikulás kiosztotta az ajándékokat a kicsiknek, akik remekül mulattak az előadáson.

IMG 3423 

 

Adventi lelki készülődés (11.30.)

Advent kezdetén, november 29-én a közelgő ünnepre hangolódtak diákjaink. Az általános iskolásokat meghívott vendégek segítették a lelki készülődésben, majd kézműves foglalkozáson a gyerekek különféle karácsonyi tárgyakat készítettek. A gimnazisták szentmisén vettek részt, utána az aulában Szili András atya jó hangulatú beszéde hívta fel figyelmüket a másokra való odafigyelés lehetőségeire és értékeire. A készületet a hétfő reggeli gyertyagyújtások erősítik meg, amelyek során a négy adventi héten az osztályok a második emeleten együtt imádkozva gyújtják meg koszorújuk soron következő gyertyáit.

lelki06

 

Dök délután (11.30.)

November végén a diákönkormányzat igyekezett összefogni a felsősöket, akik mindig szívesen vesznek részt a számukra szervezett délutáni programokon. A 25-i bulin a megunhatatlan Just Dance mellett közös filmnézésre nyílt lehetőségük, a büfében pedig a falatozásra és beszélgetésre vágyók találták meg számításukat.

2

 

Szülők akadémiája (11.19.)

Szülői közösségépítésre, egyéni feltöltődésre és önmagunkkal való szembenézésre egyaránt jó lehetőséget teremtett a szülői munkaközösség új kezdeményezésének első rendezvénye november 18-án délután. Szülők akadémiája elnevezésű programsorozatuk kezdő eseményére Pál Feri atyát hívták meg, aki nemcsak közismert pap, hanem mentálhigiénés szakember is. Hogyan őrizzük meg életkedvünket? című előadásában a kiégés megelőzésének lehetőségeire irányította a népes hallgatóság figyelmét. Hiteles és kedves személyisége, a hétköznapi életünk mélységeit megragadó gondolatai és szórakoztató történetei nem csupán új erőt adtak mindannyiunknak, hanem derűs együtt töltött délutánt is. Köszönjük az szmk vezetőinek áldozatos szervező munkáját!

 

Pályaorientációs nap (11.19.)

„Rendőr, postás, pék is lennék, / kertésznek is vígan mennék, / de leginkább azért főleg / machine learning szakértőnek.” Varró Dániel sorai szórakoztatóan világítanak rá, milyen sok lehetőség áll a gyerekek előtt, ha jövőjükről gondolkodnak, és milyen kevéssé látnak bele a szakmákba. Az eligazodásban próbálja segíteni őket a pályaorientációs nap, amikor vagy meghívott előadók beszélnek nekik foglalkozásukról, vagy külső helyszínekre mennek el, hogy ott ismerkedjenek egyes munkákkal. Ennek jegyében november 18-án múzeumokba, könyvtárba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Törley Pezsgőmanufaktúrába és egy irányítástechnikával foglalkozó céghez látogattak el az osztályok, az iskolában maradókat pedig többek között a könyvelés, a zeneipar vagy a történészi szakma érdekességeivel ismertették meg az előadók.

Az idézet forrása: https://www.nng.com/hanagyleszek/

torley

 

Márton-napi felvonulás (11.13.)

Szent Márton közösségteremtő ereje mutatkozott meg november 11-én délután, amikor az óvoda és az alsó tagozat közösen tartotta meg a hagyományos Márton-napi lámpás felvonulást Békásmegyer utcáin. A korai sötétedést követően szülők, gyerekek és pedagógusok együtt világították be a környéket a szeretet fényeivel. A rendezvényen a népi hagyományról sem felejtkeztek el: az indulás előtti közös uzsonnán libazsíros kenyerekkel készültek fel a Szent Mártont idéző sétára.

3

 

Szalagavató bál (11.07.)

Egy iskola életében talán a legfontosabb két ünnep a szalagavató bál és a ballagás, amikor a közösség „felnőtté” avatja az intézményi szellemiségben és értékrendben nevelt diákokat. Az elegáns ruhákba öltözött „hölgyek és urak” ezeken az alkalmakon belekóstolnak a felnőtt életbe, és közben az iskolához tartozás tudata is megerősödik bennük. Ezt élhették át tizenkettedikeseink a november 5-i szalagavató ünnepségen és bálon. Minden értük készült és róluk szólt, és az ő örömük mindannyiunké lett.

 15

 

Október 23-i megemlékezés (10.23.)

A történelmi próbák nem történnek véletlenül – ezt az üzenetet közvetítette a nyolcadik osztályosok ötvenhatra emlékező előadása október 21-én. Nemcsak a forradalmat idézték meg látványos elemekkel és riasztó puskalövésekkel, hanem – Wass Albert Szentek zendülése című novellája alapján – arra is rámutattak, hogy a magyar szentek példája történelmi erőforrásunk lehet minden időben.

3

 

Egyházmegyei idegen nyelvi versmondó verseny (10.19.)

Október 19-én rendezték meg az egyházmegyei idegen nyelvi versmondó versenyt, amelyen iskolánkból négyen vettek részt. Novák Lili (5.) és Huszka Boglárka (6.) németül, Hansági Angéla (5.) és Alexi Dorottya (7.) angolul adott elő egy-egy verset. Színvonalas teljesítményükkel méltón képviselték intézményünket. Köszönet érte!

idegen_nyelvi_versmondo2022.jpg

 

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért (10.18.)

Idén újra bekapcsolódtunk a Venezuelából 2005-ben indult világméretű imakezdeményezésbe, amelyről tavaly a járvány elleni intézkedések miatt csak osztálykeretben emlékeztünk meg. Október 18-án az osztályokkal az aulában gyűltünk össze, és 9 órától Tóth Györgyi hittantanár vezetésével közösen mondtunk el egy tizedet a rózsafüzérből. Imánkkal az egységért és a békéért fohászkodó globális családhoz csatlakoztunk.

IMG 3351

 

Iskolai idegen nyelvi verseny (10.18.)

Október 11-én és 13-án rendeztük meg a hagyományos őszi idegen nyelvi versmondó háziversenyt. A németversenyen mindhárom tagozat képviseltette magát, és őket két korcsoportban értékelték. Az angol megméretésen a negyedikesek közösen léptek fel a szöcske és a hangya történetét bemutató színdarabbal, a nagyobbak közül pedig néhány ötödik, hatodik és hetedik osztályos diák indult egy-egy verssel. A legeredményesebbek vesznek részt közülük az egyházmegyei idegen nyelvi versmondó versenyen.

idegen_nyelvi2022.jpg

 

Színházlátogatás (10.17.)

A 10., 11. és 12. osztályosok színházkedvelőiből alakult ki az a népes csapat, amellyel október 13-án a Vígszínházban A diktátor című előadáson vettünk részt. A humorral fűszerezett, mélyen elgondolkodtató darab osztatlan tetszést aratott, ezért keressük a további lehetőségeket, hogy együtt tartsuk a kultúrakedvelő diákokat.

szinhaz2022.jpg
 

 

Október hatodika (10.07)

Gyerekeknek gyakran nehéz azonosulniuk az aradi vértanúkkal, akiknek életéről alig tudnak valamit. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy kivégzésük évfordulóján mindig emlékezzünk meg róluk. Az osztályok a táblán látták az aradi tizenhárom arcképét, röviden összefoglalták, kik voltak ők, majd megrendítő utolsó szavaikat mécseseket gyújtva idézték fel. A közösségért felelősséget vállaló tisztességes emberekért végül közösen mondtak imát.

 

Állatok világnapja (10.04.)

Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján, október 4-én minden évben felhívjuk a figyelmet az állatok világnapjára. Idén a „Nézzétek az ég madarait” kezdetű dallal indítottuk a napot, amelynek folyamán plüssmacikat, állatos kosztümöket és sokféle egyéb állatos tárgyat mutattak be a gyerekek. Több tanár is csatlakozott hozzájuk öltözékével: kutyás ékszer, lepkés póló és más házikedvencet ábrázoló dísz is előkerült. Sok órán szintén az állatvilágra irányult a figyelem. Szent Ferencről sem feledkeztünk meg: vele kapcsolatban ötpontos nyomozáson vehettek részt a fejtörést kedvelő diákok.

 

 

Mesehét (10.03.)

Az alsó tagozat évek óta változatos ötletekkel és programokkal emlékezik meg magyar népmese napjáról, amelyet szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepelnek a meseszerető olvasók. Idén a hónap utolsó hetében mindegyik osztály elkészítette a saját „mesefáját”, amelynek leveleit a gyerekek kedvenc történetüket felidéző rajzokkal díszítették. Lehetőségük volt kiállni népmesei próbákat, például lencsét válogattak vagy falovakon lovagoltak, és a jókedvre hangoló programok végén a szülők jóvoltából mindnyájan hamuban sült pogácsával távozhattak.

 

 

Tanévnyitó Veni Sancte (09.01.)

A tanévkezdéskor a hagyomány szerint idén is szentmisén fohászkodtunk a Szentlélek segítségéért. Az 1-6. osztályosok a bánatos időben előbb a tornateremben vettek részt a rövid évnyitón, utána mentek át a templomba. A nagyobbak az egyházmegyei iskolák közös Veni Sancte szentmiséjén kezdték meg az évet: a Szent István-bazilika előtti téren többezer diákkal együtt kértek segítséget az előttük álló küzdelmekhez.

20220901_163542_1.jpg